Legea veteranilor a fost promulgata de presedintele Iohannis. Beneficii noi pentru militarii romani

934

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul acestei zile Legea veteranilor.

Administrația Prezidențială a anunțat că a fost promulgat de către șeful statului decretul pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat”.

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și MApN au purtat discuții cu privire la această lege încă de la începutul anului.

În baza legii se stabilește că „personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”.

Totodată, se aplică „răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, indiferent de durata participării la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații”.

Astfel, aceștia vor beneficia de „o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate” și de „o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere”.

Transparenta face diferenta