2.8 C
București
joi, decembrie 5, 2024
AcasăACTUALITATETurismLepsa, inima Muntilor Vrancei

Lepsa, inima Muntilor Vrancei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Printul Harry va cobori un loc pe linia succesorilor din familia regala britanica

Printul Harry va cobori un loc pe linia succesorilor...

Daca iti doresti un concediu linistit dupa luni de stres la serviciu, mergi in inima Muntilor Vrancei, la Lepsa. Ajuns acolo te va izbi aerul de aparenta pustietate a locului si vei gasi o oaza de liniste in adevaratul sens al cuvantului.

Destul de putini au auzit de Lepsa, un loc situat in inima Muntilor Vrancei. Insa cei care au apucat sa ajunga macar o singura data acolo, sigur revin ori de cate ori vor dori sa aiba parte de liniste sau pur si simplu de o intalnire cu natura, in toata splendoarea ei. Nu te vei plictisi deloc, fie ca pornesti la drumetii in salbaticia Cheilor Tisitei, de-a lungul Putnei fie ca incerci sa-ti regasesti linistea la Manastirea Lepsa.

La pas, prin rezervatia naturala Atat iarna cat si vara, rezervatia naturala Cheile Tisitei este una dintre principalele atractii ale zonei. Cheile, de o rara frumusete, sunt rezultatul fortei exercitate in timp, asupra muntelui, de paraul Tisita. Rezervatia naturala, aflata la 850 de metri altitudine, masoara peste patru kilometri lungime si este una dintre cele mai mari zone protejate de pe teritoriul Vrancei. Pe versanti poti vedea capre negre, o specie ocrotita de lege, dar si multe altele, de exemplu, fluturasul de stanca, o pasare de dimensiuni mici, unica in Europa.

Si pentru ca tot suntem in mijlocul naturii, la cativa kilometri de Lepsa se afla Cascada Putnei, o alta rezervatie naturala. Are aproximativ 80 de metri lungime iar apa se strange intr-un lac cu o adancime de 12 metri. Poti zabovi mai mult aici, admirand frumoasele ochiuri de apa formate prin curgerea puternica a raului. Se spune ca apele Putnei, involburate, au un accentuat efect terapeutic, linistitor.

Aproape de Dumnezeu Nu evita Manastirea Lepsa, unul dintre cele mai vechi asezaminte spirituale din spatiul vrancean. Lacasul poarta hramul „Nasterea Maicii Domnului” si a fost initial ridicata in anul 1789 de localnici pe locul primit ca danie „de batranul Grigorie Gherman din Tulnici”. Distrusa de un incendiu puternic in 1929, a fost refacuta din lemn in 1936.

Odata cu venirea in tara a comunistilor, lacasul de cult a avut parte de vremuri intunecate. A fost transformata in manastire de maici dar, dupa scurt timp, in 1960, a fost inchisa si transformata in depozit forestier. A fost reinfiintata dupa anul 1989. Vei vedea ca totul este nou dar lucrat cu arta si grija fata de cele sfinte. Este un loc in care sigur iti vei regasi linistea sufleteasca.

Drumetii in zona Indiferent de anotimpul in care o vizitezi, Lepsa este locul ideal pentru plimbare in aer liber. Poti face drumetii catre Gresu sau catre Soveja, unde se afla un mausoleu dedicat eroilor din primul razboi mondial. Aceasta din urma se afla la 14 kilometri de Lepsa insa distanta nu prea poate fi parcursa cu masina din cauza drumului nu tocmai … adecvat.

Nu in ultimul rand, langa Tulnici, la Galaciuc, exista o tabara pentru elevi, situata la 700 de metri altitudine, intr-o padure de brad. De aici se pot vedea cinci dintre cele sapte sate intemeiate de feciorii Tudorei Vrancioaia.

Ultimele stiri