Leul, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana in 2013

1100 leiLeul a crescut pe piata interbancara cu aproximativ 2% in fata euro si cu circa 4,8% fata de dolarul american in luna aprilie.

„Confirmarea de catre Fitch a ratingului de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la „BBB-„, cu perspectiva stabila, precum si succesul obligatiunilor guvernamentale romanesti au contribuit in ultima perioada la aprecierea monedei nationale”, spune Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Cum au evoluat celelalte monede europene

Dupa performantele bune din primul trimestru, coroana suedeza s-a depreciat consistent in aprilie in fața euro (cu cca 2,2%), pe fondul cresterii ratei somajului in Suedia, contrar asteptarilor analistilor, spun analistii Noble Securities.

Zlotul polonez si coroana ceha au incheiat luna trecuta cu variatii destul de reduse fata de inceputul acesteia comparativ cu moneda unica europeana.

Forintul s-a apreciat cu cca 1,3% in aprilie in fața euro, dar ramane cu o scadere de cca 2,8% la nivelul primelor patru luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu cca 2,1% in perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unica europeana, iar coroana ceha cu aproximativ 2,7%.

Lira sterlina este moneda europeana cu cea mai mare scadere fata de euro in acest an, respectiv de 4,3%.

„Institutiile de resort au anuntat in aceasta saptamana o serie de date ingrijoratoare privind zona euro, asa incat perspectiva startului recuperarii economice catre finele anului in curs devine din ce in ce mai puțin realista; astfel, somajul a urcat la un nou maxim istoric, iar rata inflatiei a scazut inca o data, indicand o cerere in scadere, cu toate urmarile de rigoare asupra productiei si serviciilor. Cel mai probabil, Banca Centrala Europeana se va afla in continuare sub presiunea de a actiona pentru stimularea relansarii economice, adiacent oricarei decizii privind dobanda de politica monetara. In prezent, conditiile macroeconomice care ar putea favoriza o apreciere consistenta a euro in raport cu dolarul american sunt reduse”, adauga analistul Noble Securities.

Ce sanse are leul sa sparga pragul de 4,3/euro

„In ceea ce priveste leul, moneda nationala se afla in aceste zile pe un trend de apreciere, testand pe pietele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 euro; in acest an, in luna ianuarie leul a mai avut o tentativa semnificativa de a cobora sub acest nivel, dar pietele au respins atunci aceasta miscare. Din cate se vede pana acum, este probabil ca piata sa reactioneze la fel si de aceasta data”, a adaugat Silviu Pojar.

Luni, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de referinta de 4,3224 unitati/euro, aceasta fiind cea mai buna cotatie la referinta BNR din ianuarie 2012. In sedinta de marti, BNR a afisat un curs de 4,3237 lei/euro, curs valabil si pentru data de 1 mai, cand piata interbancara este inchisa.

Sursa: economica.net