18.9 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăACTUALITATELovitura de stat in Turcia! Armata a preluat controlul tarii, Erdogan a...

Lovitura de stat in Turcia! Armata a preluat controlul tarii, Erdogan a cerut populatiei SA IASA IN STRADA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Erdogan atacă Eurovision: ‘Caii troieni ai corupției sociale’

După o ședință de cabinet, președintele turc, Recep Tayyip...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunțat vineri seară „o revoltă a unei minorități în interiorul armatei”, cerându-le turcilor să iasă în stradă pentru a rezista tentativei de lovitură de stat. Pe de cealaltă parte, armata turcă a anunțat preluarea puterii, cu scopul de a proteja drepturile omului și de a restabili ordinea, informează AFP.O bombă a fost detonată la sediul parlamentului turc din Ankara, anunță CNN, in vreme ce prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a declarat că guvernul rămâne în funcție și că nu există motive de îngrijorare.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) încă deține puterea guvernamentală în Turcia, a declarat cu puțin timp în urmă și vicepremierul turc Numan Kurtulmus, potrivit Reuters.

Armata a preluat controlul asupra televiziunii publice din Turcia (TRT) și a difuzat prin intermediul acesteia un comunicat de presă, anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe tot teritoriul țării.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, este o parte din comunicatul semnat de „Consiliul păcii în țară.”

De asemenea, armata anunță că va fi pregătită o nouă Constituție, care să garanteze libertatea cetățenilor indiferent de religie, rasă sau limbă. După difuzarea acestui mesaj, televiziunea publică și-a întrerupt emisia.

Erdogan îndeamnă oamenii să iasă în stradă

content-image

Președintele turc, Tayyip Erdogan, care nu era prezent în țară în momentul declanșării loviturii de stat, a declarat pentru canalul privat CNN Turk că lovitura de stat încercată aparține unei facțiuni a armatei, îndemnându-și susținătorii să iasă în stradă. Prin intermediul unui apel video, președintele turc anunță că acesta se întoarce în Ankara, fiind la bordul unui avion, dar că nu i se permite aterizarea.

Reacția SUA

Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment este neclar cine câștigă, au declarat vineri surse guvernamentale de la Washington, citate de Reuters.

„Echipa de securitate naţională a preşedintelui l-a informat despre evoluţia situaţiei din Turcia”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

Șeful statului major, luat ostatic

Șeful statului major din Turcia se numără printre ostaticii pe care armata îi ține în cartierul general din Ankara. Cu puțin timp în urmă, mai multe focuri de armă au fost auzite în apropiere de cartierul general al armatei și în jurul aeroportului din Istanbul.

Parlamentul turc este înconjurat de tancuri.

Rețelele de socializare au fost restricționate

La puțin timp după pornirea loviturii de stat, rețele sociale precum Facebook, Twitter dar și canalul de muzică Youtube au fost restricționate.

Precizări MAE

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est a țării și zona situată la frontiera cu Siria și Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de acțiuni teroriste şi de apariţia unor situații imprevizibile, produse de atentate teroriste şi atacuri armate. Deplasarea în localitățile din proximitatea granițelor menționate, implică, în consecință, pericol major de securitate.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca anumite căi de comunicaţie sau puncte de trecere a frontierei să fie temporar închise, iar zonele respective să fie supuse unor restricţii neprevăzute, de natură militară.

Ultimele stiri