18.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăStirea zileiLovitura foarte grea pentru romanii din Marea Britanie! Nu mai primesc niciun...

Lovitura foarte grea pentru romanii din Marea Britanie! Nu mai primesc niciun ban!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Românii din Marea Britanie primesc o lovitură teribilă de la Bruxelles! Comisia Europeană s-a declarat marţi favorabilă deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a hotărât că guvernul de la Londra are dreptul să limiteze ajutoarele sociale oferite copiilor imigranţilor europeni aflaţi în Marea Britanie, transmite agenţia EFE.

Decizia CJUE ‘confirmă acordul la care am ajuns cu Londra pentru a-i oferi noi concesii în cazul în care Marea Britanie votează pentru rămânerea în UE’ la referendumul de pe 23 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Margaritis Schinas la conferinţa de presă zilnică.

Verdictul CJUE ‘este conform cu acţiunea UE’, iar Comisia Europeană a fost mereu ‘foarte coerentă’ în aplicarea principiului liberei circulaţii, a spus în continuare purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a cerut CJUE în 2014 să condamne Londra pentru condiţiile impuse imigranţilor din UE stabiliţi în Marea Britanie înainte de a le acorda alocaţiile pentru familie şi creşterea copilului.

În sistemul actual, autorităţile britanice verifică întâi dacă persoanele se află legal în Marea Britanie, înainte de a le oferi dreptul la aceste alocaţii, ceea ce este ‘discriminatoriu’ în opinia executivului comunitar, care estimează că este suficient ca imigranţii să locuiască pur şi simplu în această ţară pentru a putea beneficia de ajutoare. Decizia emisă marţi de CJUE dă dreptate Marii Britanii, deşi instanţa europeană a apreciat la rândul ei că măsura autorităţilor de la Londra constituie o ‘discriminare indirectă’, însă a estimat totodată că ea este justificată pentru a proteja bugetul public.

În intevenţia ce a urmat comunicării acestei decizii, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a admis că libertatea de circulaţie în interiorul UE nu echivalează cu libertatea de acces la ajutoarele sociale oferite de statele membre şi a apreciat că verdictul CJUE clarifică drepturile cetăţenilor europeni rezidenţi în alte state ale UE.

Ajutoarele sociale oferite imigranţilor sunt punctul cel mai sensibil în dezbaterea internă din Marea Britanie pe tema Brexit-ului. Prin urmare, printre concesiile pe care executivul comunitar le-a făcut anul trecut britanicilor în perspectiva referendumului la care ei vor decide dacă mai vor să rămână în UE se numără şi posibilitatea ca Marea Britanie să suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari nou-veniţi, această aşa-numită ‘frână de urgenţă’ putând fi aplicată într-un interval de cel mult şapte ani. Executivul comunitar a acceptat de asemenea la acest capitol ca guvernul de la Londra să refuze plata alocaţiilor pentru copiii imigranţilor care nu au primit drept de şedere în Marea Britanie, scrie agerpres.ro.

Ultimele stiri