10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATETransporturiLovitura la WizzAir: Defectiuni la avioanele A320neo retin la sol 45 de...

Lovitura la WizzAir: Defectiuni la avioanele A320neo retin la sol 45 de avioane!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Compania aeriana WizzAir este nevoita sa retina la sol in jur de 45 de avioane din familia A320neo din cauza unor defectiuni descoperite in urma unor inspectii ale motoarelor, scrie presa din Ungaria, citata de adevarul.ro.

Pana la sfarsitul anului sau fiscal, 31 martie 2024, Wizz Air prognozeaza ca va trebui sa lase la sol un total de 45 de aeronave, conform ultimei instructiuni de service emise de Pratt & Whitney pe 3 noiembrie. Acest numar include deja aeronavele care au fost tinute la sol in aceasta toamna din cauza aceluiasi defect de fabricatie.

Motoarele vor fi scoase din aeronave de la jumatatea lunii ianuarie 2024 si trimise spre inspectie si reparatie la serviciul de specialitate desemnat de producator. Pentru a atenua pierderea capacitatii, compania aeriana low-cost a pregatit un plan de actiune, in cadrul caruia a prelungit deja contractele de inchiriere ale mai multor aeronave A320-200 si A321-200 din generatia anterioara si, in multe cazuri, acorduri privind aceasta cu locatorii sunt in curs de incheiere.

In plus, Wizz Air creste gradul de utilizare a flotei existente si se asteapta ca noile copii care sosesc de la Airbus in aceasta perioada sa contribuie si la compensarea pierderii.

Compania aeriana a mai indicat ca intentioneaza sa achizitioneze aeronave suplimentare de pe piata in urmatorul exercitiu financiar, care se desfasoara in perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, pentru a-si mentine capacitatea la nivelul exercitiului financiar curent. Pana acum, nu au fost furnizate detalii despre unde si sub ce forma este planificat acest lucru. Wizz Air a cerut despagubiri de la producator pentru a atenua efectele financiare ale erorii.

Flota companiei aeriene include in prezent patruzeci si unu de A320-200 (dintre care trei sunt parcate in Ucraina), acelasi numar de A321-200, sase A320-200neo si 104 A321neo.

Motoarele GTF au fost fabricate intre 2015 si 2021 de catre Pratt & Whitney, detinuta de RTX (fosta: Raytheon). Potrivit airportal.hu, la pulberea metalica folosita pentru discurile de turbina ale etapei de inalta presiune au fost adaugate impuritati microscopice, care pot provoca aparitia crapaturilor pe ele, astfel incat piesa afectata trebuie inspectata si eventual inlocuita. Pentru a face acest lucru, motoarele trebuie dezasamblate si returnate la centrul de service desemnat de producator, iar inspectia si reparatia va dura cateva luni. Conform prognozei producatorului, inspectiile vor dura pana in 2026 si vor afecta sase pana la sapte sute de motoare.

Ultimele stiri