Acasă ACTUALITATE Lovitura neasteptata pentru Erdogan: Se cere excluderea Turciei din NATO!

Lovitura neasteptata pentru Erdogan: Se cere excluderea Turciei din NATO!

4247

NATO ar trebui sa fie pregatita sa suspende calitatea de membru a Turciei, scriu Mark Wallace, fost ambasador al SUA la ONU, director executiv al Turkish Democracy Project, si Madeleine Joelson, director executiv al organizatiei, intr-o scrisoare publicata de Financial Times.

„Gideon Rahman (comentatorul FT – n.r.) sugereaza ca membrii NATO trebuie sa fie pregatiti sa se targuiasca, ca sa zicem asa, in Marele Bazar din Istanbul daca vor ca presedintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sa intre in rand cu Finlanda si Suedia in ceea ce priveste aderarea la NATO. Rachman sugereaza ca membrii NATO ar trebui sa ofere asistenta economica in schimbul cooperarii privind chestiunea nordica”, au notat ei.

Problema cu aceasta strategie este ca incurajeaza comportamentul rau al lui Erdogan. Acest lucru il va incuraja sa faca presiuni pentru mai multe concesii data viitoare cand NATO va avea nevoie de un vot unanim pentru a evita o criza. Fiecare concesie primita din partea aliantei va fi catalogata drept o victorie diplomatica pentru Erdogan, ajutandu-l sa obtina sprijin intern si sa-l ajute sa castige realegerile de anul viitor.

Atata timp cat Erdogan stie ca membrii aliantei nu sunt dispusi sa faca pasul final de a exclude Turcia, chiar daca doar temporar, el va avea in continuare avantajul in negocieri.

Daca regulile NATO ar fi schimbate pentru a permite suspendarea statelor membre pana cand liderii acestora se reorienteaza catre valorile si interesele aliantei, atunci Erdogan ar intelege perspectiva consecintelor economice si strategice reale ale actiunilor sale.

Dupa cum subliniaza Rahman, boicotul saudit al produselor turcesti, mai degraba decat oferta de ajutor economic, a fost cel care l-a determinat pe Erdogan sa caute reinnoirea legaturilor cu Arabia Saudita.

Daca vrei sa obtii un pret corect in Marele Bazar, trebuie mai intai sa stii unde sunt iesirile.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos