Spitalul Polisano a anunțat faptul că medicii de acolo au făcut intervenții chirurgicale dificile pentru a salva viața a 11 copii.
Pe Facebook, Clinica Polisano a scris: „În această săptămână, la Spitalul Polisano au loc 11 intervenții chirurgicale complexe asupra unor copii care suferă de malformații congenitale grave.
Cei 11 copii din județele Sibiu, Alba, Brașov și Timiș au vârste cuprinse între 6 luni și 13 ani și provin din familii care întâmpină dificultăți financiare, reprezentând cazuri sociale.
Este vorba despre un proiect umanitar realizat printr-o colaborare între Spitalul Polisano, Fundația “Healing Little Hearts” (Marea Britanie), Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Fundația Polisano și Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.
Dintre medicii invitați îi amintim pe Dr. Robin Martin, Preşedintele Societăţii Britanice de cardiologie pediatrică, Dr. Şerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, Dr. Philip Knight (UK), Dr. Delia Valverde Montoro (Spania), Dr. Lorenzo Stephan Grazioli (Italia), împreună cu echipa de asistente medicale. Echipa medicală a Spitalului European Polisano a fost compusă din Conf. Dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, Dr. Constantin Condac, Dr. Cristina Leațu, Dr. Nicolae Florescu, Dr. Viorela Cotârlă, avându-l ca invitat pe Dr. Adrian Lăcătușu, cardiolog pediatru (Timișoara).
Această colaborare între echipele de medici a fost un bun prilej pentru un schimb de experiență, iar pentru viitor au fost create premisele unui centru de boli cardio-vasculare pediatrice în SIBIU. În România (la o populație de 19 mil. de locuitori) există un necesar de aprox. 1500-1600 de operații anual. Deocamdată se realizează numai aprox. 550 de intervenții / an, cauza principală fiind lipsa personalului medical și paramedical calificat.
Chirurgii, anesteziştii şi restul echipei medicale au realizat intervenţiile pro bono, pentru ca acești copii cu malformaţii congenitale cardiace grave, care ani de zile nu au putut avea parte de o operaţie care să le redea sănătatea, să poată avea o șansă la o viaţă normală. În felul acesta Spitalul Polisano se alătură eforturilor pe care Ministerul Sănătăţii le face pentru salvarea cât mai multor inimi de copii născuţi aparent fără speranţă, dar a căror şansă la viaţă poate fi redată prin dedicaţie profesională şi prin susţinere financiară.
Programul operator gratuit pentru copiii cu malformaţii congenitale cardiace continuă seria acţiunilor de responsabilitate socială derulate de Spitalul European Polisano, după intervențiile chirurgicale din anii anteriori de care au beneficiat și alți copii, după programul de screening gratuit pentru depistarea precoce a malformaţiilor congenitale cardiace la copii și programul de coronarografii gratuite.
Echipa de chirurgie cardiovasculară pediatrică se va întoarce regulat în Sibiu, iar pacienţii viitori vor fi centralizaţi pe lista de programări aflată în evidenţele Clinicii Polisano și ale partenerilor săi sociali”.