Acasă Divertisment Lumea e tot mai bizara. O viespe asiatica de 5 cm a...

Lumea e tot mai bizara. O viespe asiatica de 5 cm a luat cu asalt SUA

122

O viespe de dimensiuni mari, denumita de sepecialisti „viespea ucigasa”, a fost reperata pentru prima data pe teritoriul american, suscitand teama in special in randul apicultorilor, informeaza Agerpres, care citeaza AFP.

Doua exemplare au fost descoperite in decembrie 2019 in statul Washington, in nord-vestul Statelor Unite, in apropierea granitei cu Canada. Dupa aceasta descoperire de rau augur, oamenii de stiinta au luat masuri pentru eliminarea insectei invazive inainte ca aceasta sa se stabileasca in aceasta zona.

Nu se cunoaste in acest stadiu cum a reusit sa ajunga in Statele Unite aceasta viespe gigantica (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri.

„In general, sunt pasageri clandestini imbarcati in mod neintentionat undeva, cum ar fi un container maritim”, a declarat pentru AFP Karla Salp, purtatoare de cuvant a Departamentului de Agricultura din statul Washington.

Distincta de viespea gigantica, viespea asiatica cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a inceput sa colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil in acest teritoriu in 2004 intr-un incarcatura de obiecte din lut din China, livrata in sud-vestul Frantei, de unde insecta s-a raspandit.

Expertii estimeaza ca in nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantica in afara celor doua reperate anul trecut si au lansat o campanie prin care publicul este indemnat sa semnaleze prezenta tuturor himenopterelor suspecte.

Prin aceste raportari si instalarea capcanelor, „speram sa ne facem o idee mai buna asupra zonelor in care sunt localizate si sa incercam sa le eradicam”, a spus Salp.

Entomologii se tem ca, daca nu este eliminata in aproximativ doi ani, „viespea ucigasa” se poate raspandi in America de Nord unde se va stabili definitiv.

Aceasta insecte ataca in principal stupii, unde decimeaza albinele cu care isi hranesc larvele, insa muscatura lor este deosebit de dureroasa pentru oameni.

„In general, oamenii nu trebuie sa-si faca griji. Atata timp cat nu mergeti pe langa un cuib sau nu va apropiati de un stup pe care au pus stapanire, exista un risc foarte mic sa fiti muscati”, a explicat Karla Salp.

„In cazul in care inteapa, veninul lor este mai toxic decat cel al albinelor sau al viespilor de la noi, si este intr-o cantitate mai mare”, a avertizat ea.

In Japonia, unde insectele sunt vanate uneori pentru a fi mancate, in jur de 30 pana la 50 de persoane mor anual dupa ce au fost intepate de aceste viespi uriase.

Aceste viespi gigantice reprezinta o amenintare in special pentru coloniile de albine, aflate deja in declin accentuat in multe zone ale lumii.

Dupa ce aceste viespi descopera un stup, incep sa masacreze albinele decapitandu-le una cate una cu mandibulele lor puternice, a explicat Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultura din statul Washington. Insectele pradatoare ocupa apoi stupul timp de o saptamana sau mai mult, timpul necesar pentru a se hrani cu pupe (coconi) si larvele ramase in urma albinelor.

Paul van Westendorp, apicultor cu sediul in provincia canadiana Columbia Britanica, de cealalta parte a granitei, a declarat ca singurul cuib de viespi gigantice descoperit vreodata in America de Nord a fost pe insula Vancouver si a fost distrus. Un exemplar a fost de asemenea descoperit in White Rock, in Columbia Britanica, in noiembrie anul trecut.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos