Lumea este in doliu dupa moartea lui Nelson Mandela

32

Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, eroul luptei impotriva apartheidului, a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.

 „Compatriotilor mei sud-africani, iubitul nostru Nelson Mandela, presedintele fondator al natiunii democratice, ne-a parasit. El a decedat in liniste, alaturi de familia sa, in jurul orei (locale) 20.50, pe 5 decembrie. Acum se odihneste in pace. Natiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai ilustri fii ai sai”, a declarat Zuma, in jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora Romaniei).

 

„Poporul nostru a pierdut un tata”, a adaugat el, anuntand ca steagurile vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare, a carei data nu a fost precizata.

 

„Gandurile si rugaciunile noastre sunt alaturi de familia Mandela (…). Ne exprimam profunda recunostinta pentru o viata in serviciul oamenilor acestei tari”, a afirmat presedintele sud-african.

Potrivit lui Zuma, „acesta este un moment de durere profunda (…). Noi am vazut in el ceea ce cautam in noi insine”.

„Sa ne amintim de dorintele lui si de dorintele familiei. Sa fim uniti, indiferent in ce parte a tarii sau a lumii ne aflam, si sa ne amintim de valorile pentru care a luptat. Haideti sa reafirmam viziunea sa despre o societate in care nimeni nu este exploatat, asuprit sau deposedat de bunuri de catre altcineva”, a indemnat Zuma.

„Te vom iubi mereu, Madiba”, a spus el.

Nelson Mandela, care a fost primul presedinte de culoare al tarii (1994-1998), a fost spitalizat in perioada 8 iunie – 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infectii pulmonare, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare.

 

Declaratiile liderilor lumii

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi, ca reactie la decesul eroului luptei antiapartheid Nelson Mandela, ca nu isi poate imagina propria viata fara exemplul dat de liderul sud-african.

„Nelson Mandela a avut realizari mai mari decat ne-am fi asteptat din partea oricarui om”, a spus Obama intr-o declaratie de presa facuta la Casa Alba.

„Nu imi pot imagina propria viata fara a avea exemplul dat de Mandela”, a continuat Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite.

„Astazi, Nelson Mandela a plecat acasa. De acum, apartine istoriei”, a continuat Obama.

„Sa luam o pauza si sa multumim pentru faptul ca Nelson Mandela a trait”, a adaugat presedintele SUA, subliniind ca se numara printre milioanele de oameni care s-au inspirat din exemplul lui Mandela.

 

Dalai Lama a declarat vineri ca a pierdut „un prieten drag” si a salutat in Mandela „un om curajos, cu principii si o integritate incontestabila”, intr-un mesaj adresat familiei fostului presedinte sud-african, relateaza AFP.

Liderul spiritual tibetan in exil a apreciat ca „cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce este sa facem tot ceea ce putem pentru a contribui la respectarea unitatii si umanitatii si sa actionam pentru pace si reconciliere asa cum a facut el”, in aceasta scrisoare publicata pe site-ul sau.

Mandela este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989, iar Dalai Lama din 1993.

Odata cu disparitia liderului sud-african, Dalai Lama „a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat sa il revada si fata de care nutreste o admiratie si un mare respect”.

„Odata cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a carui hotarare de nezdruncinat a jucat un rol-cheie in asigurarea pacii si reconcilierii in procesul de tranzitie, in Africa de Sud, dupa (regimul de) apartheid”, a adaugat el.

 

 

Printul William a numit „extrem de trista si tragica” moartea lui Nelson Mandela, imediat dupa ce a asistat, la Londra, la premiera unui film consacrat vietii fostului presedintei sud-african, care a decedat joi, relateaza AFP.

Fiica lui Nelson Mandela Zindzi, prezenta la eveniment, si-a exprimat, la sosirea in sala de cinema, speranta de a-si vedea mai des tatal, fara sa stie despre moartea acestuia.

Potrivit presei britanice, in sala, ea a parut „devastata” de veste.

Printul William, al doilea in ordinea succesiunii la tron, a fost informat in timpul filmului „Mandela, un lung drum catre libertate” despre moartea fostului detinut, cel mai celebru, al regimului de apartheid.

El a rostit cateva cuvinte dupa momentul de reculegere tinut la sfarsitul filmului.

„Tocmai ni s-a amintit cat de extraordinar era Nelson Mandela, o sursa de inspiratie. Rugaciunile si gandurile mele sunt acum cu el si familia sa”, a declarat printul, care se afla alaturi de sotia sa, Catherine, intr-unul dintre rarele mesaje improvizate de catre un membru al familiei regale.