Acasă Cultura Mai ai foarte putin timp! 8 lucruri pe care TREBUIE sa le...

Mai ai foarte putin timp! 8 lucruri pe care TREBUIE sa le faci in Saptamana Mare!

16

Postul Pastelui se incheie cu Saptamana Mare, a patimilor lui Hristos. In Saptamana Mare se face curatenie generala in gospodarii.

Curtile sunt maturate, surile sunt curatate de gunoaie, gardurile sunt reparate, santurile sunt curatate de namol si adancite. Casele trebuie sa straluceasca de curatenie pentru ca ele “te blestema daca Pastile le prind necuratate”.

1. Bărbații în casă

Miercurea Mare este ultima zi in care se mai pot face treburi pe camp sau se mai spala si calca. Din aceasta zi, se spune ca barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa isi ajute nevestele.

2. Sfințire colaci

foto: adevarul.,ro

In Joia Mare, data limita slujbelor speciale dedicate mortilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe pentru a fi sfintite si impartite, apoi, de sufletul mortilor, parte preotului, parte satenilor aflati la biserica, in cimitir sau pe la casele lor.

3. Se face Pasca

pasca_paste_57926200

Joia Mare este ziua in care, de regula, se prepara cele mai importante copturi pascale: pasca,cozonacii cu mac si nuca si babele coapte in forme speciale de ceramica.

4. Post Negru

postnegru_w700_h800_q90
Ultima vineri din Postul Mare este numita in Bucovina Vinerea Pastilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare.

In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se tine post negru.

5.  Datina scăldatului

O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli.

6. Vopsit ouă

oua-rosii
La Bistrita, oamenii stiu ca poti sa vopsesti ouale in Vinerea Mare sau in Vinerea Seaca. Nici in Oltenia nimeni nu se abate de la acest ritual.

La malul marii in Dobrogea, se pastreaza regula zilei de joi, cu coji de ceapa. In curte, la aer curat, femeile isi aseaza masa de lucru si pescuiesc cu rabdare oul rosu din cratita folosita doar pentru asa ceva.

Preotii spun ca nu exista o dogma care sa spuna clar in ce zi se vopsesc ouale. Important este sa facem asta.

7. Sambata Mare

13059864_229464910754387_1881222451_n
Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand femeile trebuie sa pregateasca marea majoritate a mancarilor, sa deretice prin incaperi si sa faca ultimele retusuri la hainele noi pe care urmau sa le imbrace in zilele de Pasti.

8. Coșul de Paște

YJRYJRRJ
Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.

In el asterne un stergar curat si aseaza o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac,oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, un fir-doua de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala etc.

Totul se acopera cu cel mai frumos stergar pe care il are gospodina, semn de pretuire a sarbatorii pascale dar si de mandrie personala.

Sursa: mistere-romania.info

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos