Cercetatorii anunta descoperirea unui medicament care luptă cu o maladie teribilă si care ar putea să fie folosit cu succes și în pandemia de coronavirus.
Este vorba despre Clofazimina, folosit pentru tratarea leprei. Și care s-a dovedit eficace împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 în culturi celulare umane şi la hamsteri. După cum a anunțat, marți, revista Nature.
Clofazimina este un medicament sigur, care poate fi administrat pe cale orală. Vestea bună este că are un cost de producţie foarte redus. Aceste două atribute îl fac să fie serios luat în considerare pentru a fi folosit în lupta cu coronavirusul.
Cercetătorii, conduşi de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California, au analizat eficacitatea acestui medicament împotriva coronavirusurilor. Cercetătorii au descoperit că medicamentul poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 şi MERS-CoV). În culturi celulare umane şi de maimuţă. Dar şi în ţesutul pulmonar uman.
Într-un test efectuat pe hamsteri infectaţi cu SARS-CoV-2, administrarea clofaziminei înainte sau la scurt timp după infectare a redus semnificativ numărul particulelor virale. Ce fuseseră descoperite de cercetători, în plămâni. De asemenea, atunci când acest medicament a fost administrat împreună cu remdesivir, ambele au acţionat sinergic în reducerea replicării virale, conform oamenilor de știință. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătăţit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri.
Cercetătorii sunt de părere că clofazimina ar putea să fie luat în seamă atunci când vine vorba despre tratarea SARS-CoV-2, MERS şi posibil de asemenea a altor coronavirusuri. Dar asta în cazulîn care testele clinice vor confirma potenţialul său ca opţiune de tratament.