Angajari

Mai multi bani pentru romanii care lucreaza fara contract!

In aceasta situatie sunt aproape un milion de romani, care prefera sa lucreze pe cont propriu, cateva zile, unde gasesc.

Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara, care depinde de salariul minim brut pe tara. Din acest motiv, orice crestere a salariului minim duce automat la majorarea remuneratiei zilierilor. In ceea ce priveste plata, aceasta poate fi facuta in mai multe feluri si in momente diferite ale colaborarii dintre parti.

Persoanele care desfasoara activitati ocazionale pentru un beneficiar sunt indreptatite la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, scrie avocatnet.ro.

In acelasi timp, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut pe tara. “Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti (…). Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (…)”, scrie in actul normativ.

Salariul minim brut pe tara se va mari, incepand cu data de 1 iulie, de la 975 la 1.050 de lei. Masura a fost luata de Guvern inca de la sfarsitul anului trecut, majorarea pentru 2015 fiind, practic, impartita in doua etape. Prima a fost la 1 ianuarie, atunci cand salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, asa cum prevede Codul muncii. Mai precis, intr-o luna se aduna aproximativ 170 de ore de munca (numarul total de ore variaza in functie cate zile lucratoare sunt efectiv intr-o luna si de liberele legale).

De la 1 iulie, la un numar de 170 de ore lucrate de un zilier intr-o luna, valoarea pe ora va creste de la 5,7 lei, cat este in prezent, la 6,1 lei. Inainte de cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe ora era de 5,3 lei.

Pana in 2014, atunci cand Legea zilierilor a suferit modificari semnificative, remuneratia trebuia sa fie de cel putin 2 lei pe ora, insa, totodata, era impusa si o limita maxima de 10 lei pe ora. In momentul de fata, legea nu mai impune o limita maxima, ceea ce inseamna ca tariful pe ora poate fi, in functie de ce negociaza partile, si de 10, 50 sau 100 de lei pe ora, de exemplu.

Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste strict prin acordul de vointa al partilor si, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnica de lucru poate sa fie de cel mult 12 ore. In total, zilierii pot sa munceasca la acelasi beneficiar timp de maximum 90 de zile (cumulate) pe an.

Beneficiarii care platesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe ora a salariului minim risca sa fie sanctionati de autoritati cu o amenda de 10.000 de lei.

Atentie! Minorii pot lucra ca zilieri doar la implinirea varstei de 16 ani. Insa, daca parintii isi exprima acordul in acest sens, si minorii de 15 ani pot sa desfasoare activitati ocazionale. Mai multe informatii despre acest aspect gasiti aici.

Remuneratia se plateste la sfarsitul zilei, saptamanii sau perioadei de lucru

In mod normal, zilierii isi primesc remuneratia cuvenita la sfarsitul fiecarei zile, asa cum dispune Legea nr. 52/2011. Totusi, partile pot conveni in scris ca plata sa fie facuta cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de lucru.

Loading...

Practic, zilierul trebuie sa-si primeasca suma cuvenita inainte ca partile sa semneze in Registrul de evidenta (pe care beneficiarul este obligat sa-l intocmeasca). Semnatura lucratorului in acest document reprezinta o confirmare de primire a remuneratiei.

De retinut este ca remuneratia poate fi achitata prin orice mijloc de plata admis de lege (numerar, virament bancar). Iar in cazul in care banii sunt dati la sfarsit de saptamana sau la sfarsitul perioadei de lucru, modalitatea efectiva de plata se stabileste prin acordul scris.

Sursa: avocatnet.ro.

 

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP