15.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăACTUALITATEMaine este Solstitiul de iarna 2023. Ce simbolistica are?

Maine este Solstitiul de iarna 2023. Ce simbolistica are?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un epidemiolog roman demonteaza toate miturile despre Coronavirus: Polidin, Vitamina C, Spirt…

În ultimele săptămâni  au circulat nenumărate informații despre prevenirea...

”Hai la o tuica fiarta, sa ne incalzim!” – Cea mai mare PROSTIE!

Multi romani au obiceiuri gresite in a combate frigul:...

TOP 10 minciuni DOVEDITE din cauza carora lumea a ajuns OBEZA!

Cea mai mare parte a miturilor legate de nutritie...

Solstitiul de iarna 2023 are loc vineri, 22 decembrie, la ora 5:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. La aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar cea a noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute.

Solstitiu inseamna ”soare nemiscat”. Acest eveniment marcheaza prima zi a iernii astronomice in emisfera nordica, cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului in emisfera nordica. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, momentul solstitiului marcand inceputul verii astronomice. Evenimentul astronomic este legat de miscarea anuala a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Astfel, axa inclinata a Pamantului creeaza atat solstitiile, cat si echinoctiile. In cele 365 de zile cat ii ia Terrei sa completeze o orbita in jurul Soarelui, planeta, cu axa sa inclinata, trece prin toate fazele.
Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea Soarelui (solstitiu) a fost gasita in antichitate, in Mesopotamia. Sarbatoarea tinea 12 zile si avea drept scop sa il ajute pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an. Pentru pagani, aceasta era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii ii sarbatoreau in aceasta zi pe Saturn, zeul recoltelor, si pe Mithras, zeul luminii, potrivit volumului „Zile si mituri – calendarul taranului roman”, de Ion Ghinoiu. Momentul solstitiului, dupa care ziua incepe din nou sa creasca, este privit ca un inceput, un nou drum, o noua etapa in viata noastra si a intregii lumi.
Potrivit folclorului romanesc, in ziua solstitiului de iarna, raul si binele se bat. Cerurile se deschid, dar la fel si strafundurile. In noaptea solstitiului de iarna, oamenii trebuie sa gandeasca pozitiv si sa-si indrepte toate rugile catre cer. Cei care vor gandi negativ pe toata durata zilei, vor avea parte de greutati in tot anul 2024. Traditia mai spune ca in ziua solstitiului oamenii urcau pe munte cu tortele aprinse pentru a intampina rasaritului soarelui, apoi se rugau si faceau petreceri in jurul focului, lucru care se mai pastreaza in unele sate din Romania.

sursa: Romania Actualitati

Ultimele stiri