6.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieManager german acuză mafia certificărilor: Să-și facă ordine în propria ogradă!

Manager german acuză mafia certificărilor: Să-și facă ordine în propria ogradă!

in:

Stiri pe acelasi subiect

BAT Romania continua dezvoltarea parteneriatelor sale pentru solutii inovatoare

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabila a afacerii...

Germania nu se mai regăsește. Vrea refacerea tringhiului Weimar!

Germania a lansat invitația refacerii triunghiului Weimar, o alianţă...

Sapte fabrici noi incep productia in Romania

Sapte fabrici noi care vor produce anvelope, baterii, materiale...

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost...

O altă mare companie europeană prospectează intrarea pe piața locală a lemnului, marcată în ultimii ani mai ales de dezbateri aprinse privind exploatările ilegale de lemn. Ralf Pollmeier, directorul executiv al companiei germane Pollmeier, cu o cifră de afaceri de până în 250 de milioane de euro și 800 de angajați, a venit în România anul trecut de mai multe ori pentru a prospecta piața locală în vederea unei posibile investiții pe piața noastră, după cum a dezvăluit recent pentru presa germană.

În periplul său de business, Pollmeier a prins din plin tensiunile dintre FSC și cel mai mare procesator local de lemn din România, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Cadrul legal privind achiziția de buștean i se pare managerului german „extrem de confuz și dificil” și, fără să intre în detalii, insistă pe faptul că, paradoxal, pe piața locală circulă foarte mult lemn certificat FSC, dar care în realitate nu respectă standardele FSC. Mai mult, Pollmeier dezvăluie că un angajat al FSC i-a mărturisit, într-o discuție, că de fapt întreaga certificare FSC de pe piața din România ar trebui pusă sub semnul întrebării. S-ar genera însă o situație delicată, căci FSC ar pierde un business consistent, dat fiind costurile pe care le presupune pentru operatori această certificare.

Concluzia potențialului investitor german este că „FSC nu controlează de fapt procesul de certificare și tot scandalul din jurul companiei austriece este, de fapt, o perdea de fum prin care încearcă să distragă atenția de la propriile probleme”, după cum reiese din articolul publicat pe timber-online.net.

Potrivit directorului executiv, Ralf Pollmeier, dacă ne decidem să investim în România, un lucru este clar: „Nu vrem să fim certificați FSC, atât timp cât FSC nu-și face ordine în propria ogradă și nu deține un control real asupra proceselor sale de certificare”.

Întreaga discuție a fost prilejuită de un workshop dedicat unei posibile certificări FSC pentru pădurile din Turingia (centrul Germaniei) la care Ralf Pollmeier a participat la finele lunii martie.

Codul silvic german este una dintre cele mai aspre legislații din lume și a fost concepută atât de strict tocmai pentru a asigura o administrare sustenabilă a pădurilor germane. Pollmeier atrage atenția asupra faptului că, până acum, nu se verifică în nici o piață că certificarea FSC conduce la o mai bună gestionare a zonelor împădurite. Reprezentantul Pollmeier se întreabă în ce măsură clienții chiar ar aprecia o certificare FSC a lemnului din pădurile germane și ar fi dispuși să plătească în plus. În cazul Pollmeier, clienții care vor neapărat să cumpere lemn certificat FSC plătesc cu 2,5% mai mult comparativ cu cei care nu vor certificarea. Iar reprezentantul Pollmeier spune clar: în cazul companiei sale, ponderea celor care solicită lemn cu certificare FSC este sub 1% și tendința este în descreștere.

Pollmeier vinde mai mult de jumătate din buștenii de fag la nivelul întregii țări, astfel că observațiile sale pot fi considerate relevante pentru întreaga piață a lemnului tăiat din Germania. Concluzia lui Pollmeier, valabilă la nivel global: clienții nu sunt dispuși să plătească în plus pentru lemnul certificat FSC.

Pollmeier, un business de familie fondat în 1987, produce pardoseală și panouri încleiate pentru industria mobilei în cele trei fabrici pe care le operează în Europa.

Sursa foto

Ultimele stiri