Acasă Stirea zilei Manifestari virulente la Universitate: „Demisia” si „Jos Guvernul Ponta” au cuprins centrul...

Manifestari virulente la Universitate: „Demisia” si „Jos Guvernul Ponta” au cuprins centrul Capitalei

30

Peste o mie de protestatari din Capitala au protestat la Universitate fata de modificarile aduse codului penal iar acum se deplaseaza spre Guvern. Cordoanele de jandarmi au fost usor depasite in mai multe randuri in drumul lor spre Piata Victoriei.

Protestatarii, adunati la in zona fantanii de la Universitate, au pornit in mars scandand „Demisia” si „Jos Guvernul Ponta”, reusind sa treaca de cordoanele de jandarmi de la Universitate. Unii au ajuns pe Calea Victoriei, iar altii pe Regina Elisabeta, circulatia fiind blocata pe cele doua artere.

Ulterior, ei s-au regrupat pe Calea Victoriei, unde au fost opriti iar de jandarmi, dar au trecut din nou de cordon si inainteaza spre Piata Victoriei, dorind sa ajunga la Guvern.

Protestatarii au anuntat pe Facebook ca vor manifesta duminica „impotriva puslamalelor din Parlament”, in urma modificarilor aduse Codului penal.

Ei au venit cu steaguri si pancarte cu mesajele „Parlament penal fugi de tribunal”, „Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei”, „Parlament penal + Guvern corupt = stat vandut”, „Romania, frumoasa adormita” si „Nu va atingeti de SRI, sunt singurii care ne asculta”.

„Politicienii, pentru o corporatie, bat oameni nevinovati”, scrie pe o alta pancarta facandu-se referire la protestele de la Pungesti fata de amplasarea in zona a primei sonde pentru explorarea gazelor de sist, de catre compania americana Chevron.

Totodata, protestatarii au scandat: „Uniti salvam toata Rominia”, „De Craciun si Revelion fara Ponta si Chevron” si „Jos Basescu, Ponta si Antonescu”.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Tot marti, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Modificarile au fost contestate puternic de presedintele Traian Basescu care a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici. Seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate de Camera Deputatilor sunt „dramatice” si „darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie” precum DNA sau ANI.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat ca, in urma modificarilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a spus, la randul sau, ca, in urma modificarilor, „se va crea o super-imunitate”, iar „istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati”.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la randul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a precizat, joi, intr-un comunicat, ca nu avea obligatia sa ceara avizul CSM.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati.

PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, doua sesizari in legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizand definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal care au fost aprobate marti de Camera Deputatilor.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a respins, duminica, acuzatiile aduse recent privind modificarile la Codul Penal adoptate de catre Camera Deputatilor, precizand ca toate afirmatiile sunt false, ca ANI si DNA „se pot ocupa” de parlamentari si ca alesii nu beneficiaza de superimunitate.

sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos