23.5 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăACTUALITATEMare strateg Orban, aliatul lui Putin: Ungurii iau cu asalt supermarketurile și...

Mare strateg Orban, aliatul lui Putin: Ungurii iau cu asalt supermarketurile și benzinăriile din România!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Măsurile luate de guvernul Viktor Orban în țara vecină îi determină pe tot mai mulți maghiari să vină la noi să cumpere alimente și carburanți și chiar să-și caute un loc de muncă.

„Cumpărând din România cresc consumul, care contribuie la creșterea economică a României pe lângă investițiile străine și fondurile europene alocate și absorbite, iar angajându-se în țara noastră cresc contribuțiile, inclusiv cele pentru sistemul public de pensii”, spun economiștii.

Cert este că planul conceput de guvernul Viktor Orban pentru a-i proteja pe consumatorii ungari de cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, ajunsă în noiembrie la 22,5%, a generat consecinţe nedorite: raționalizarea produselor alimentare însă de dinaintea Sărbătorilor de iarnă i-a determinat pe maghiari să vină să cumpere alimente din România, pentru că sunt mult mai ieftine.

Teoria este întărită de un reportaj făcut de Știrile Pro TV, care arată nu numai că ungurii vin să-și cumpere cele necesare în țara noastră, ci vor chiar să se angajeze la noi, având în vedere că de la 1 ianuarie au crescut salariile minime pe economie.

Câștigă mai bine în România decât în Ungaria

Potrivit sursei citate, maghiarii care locuiesc aproape de granița cu România preferă chiar să facă naveta zilnic pentru că în România pot primi chiar și 1.000 de euro pe lună. „Aici, în Oradea, câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, fac zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”.

Managerul fabricii din Oradea a confirmat pentru Știrile Pro TV că au venit să se angajeze în fabrica pe care o conduce pentru că distanța este foarte mică și sunt bine plătiți. „Mi-au confirmat că o să mai aducă oameni. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși”, a spus el.

În zona de vest foarte mulți români vorbesc maghiara, așa că vecinii nu au o problemă de adaptare. În plus, unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.

Rația pe alimente îi aduce la noi la cumpărături

Raționalizarea alimentelor, în special pentru cele de bază, cum sunt zahărul și făina – măsuri care ne amintesc și nouă de regimul comunist – i-a făcut pe unguri să vină în România la cumpărături.

Pe lângă alimente vecinii noștri cumpără însă și carburanți, ale căror prețuri au explodat la ei.

În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzina şi motorina s-au scumpit atât de mult, încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţările vecine. Și nu doar la noi, mai ales la Nădlac, ci și în Croația.

Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cumpere benzină la benzinăriile ungare pentru a profita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul guvernului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici. Plafoanele au fost ridicate la începutul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină.

Ultimele stiri