9.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăStirea zileiMedic neurolog roman stabilit in Germania: Nici in 50 de ani sistemul...

Medic neurolog roman stabilit in Germania: Nici in 50 de ani sistemul romanesc de sanatate nu va ajunge la nivelul de aici!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Germania nu se mai regăsește. Vrea refacerea tringhiului Weimar!

Germania a lansat invitația refacerii triunghiului Weimar, o alianţă...

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Inevitabilul s-a produs: In 2024, nu mai sunt fonduri suficiente pentru Ucraina

Războiul din Ucraina continuă dar conform publicației germane BILD,...

Neajunsurile sistemului sanitar românesc și dorința de a face medicină de performanță a făcut ca tot mai mulți medici din România să lase țara în care au locuit și familiile lor pentru a pleca peste hotare. Cu toate că autoritățile române sunt conștiente de acest lucru, aceștia nu încearcă să intervină. Iată ce ne povestește un medic român plecat în Germania deja de 5 ani.

Un medic român plecat în Germania în urmă cu 5 ani a creat pe reţeaua de socializare Facebook un grup care a ajuns să numere 4600 de români, specialişti care, ca şi el, vor să profeseze în sistemul sanitar german, acolo unde li se oferă nu doar salarii stimulative, ci şi şansa de a face medicină de vârf în spitale aflate la jumătate de secol distanţă de ale noastre, informeazăziarulromanesc.de.

A absolvit Medicina în România în 2003. A lucrat la Spitalul Judeţean Argeş, la Spitalul Municipal Bucureşti, la Spitalul “Elias” şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia. A avut şi propriul său cabinet de medicină de familie, iar o vreme a fost şi consilier în Comisia de Sănătate a Camerei Deputatilor. Neajunsurile sistemului sanitar românesc şi dorinţa de a face medicină de performanţă l-au făcut, în urmă cu 5 ani, să lase România pentru Germania.

Şi n-a regretat pasul făcut, deşi, într-un interviu acordat pentru cotidianul Adevărul, mărturiseşte că adaptarea la noua sa viaţă n-a fost uşoară. A găsit o altă lume şi un alt sistem total diferit de cel de acasă. Acum, are 40 de ani, trăieşte în Rottweil, un orăşel din sudul Germaniei, aflat la 60 de km de graniţa cu Elvetia şi profesează ca neurolog la Vinzenz von Paul-Hospital, unul dintre multele spitale din Germania care au încadrat medici români, o unitate care nu seamănă cu niciuna din sistemul public românesc.

“În primul rând, în Germania, regulile sunt foarte clare. Nimeni nu îşi permite să greşească. Nu vezi nimic din amatorismul care există în România de peste 20 de ani, care nu duce la nimic bun. Este o diferenţă uriaşă, nu doar de salarizare, ci şi de condiţii de muncă, însă şi aşteptările lor sunt pe măsura condiţiilor oferite. Cred că nici în 50 de ani sistemul sanitar românesc nu va ajunge la nivelul celui de aici”, explică George Crivac.

“Deja se ştie că exodul acesta al medicilor români ia amploare cu fiecare an care trece. Numai în grupul meu de pe FB sunt mii. Mulţi dintre cei înscrişi în grup au reuşit deja să ajungă aici, alţii urmează să vină. Deja se ajută singuri acum. Află ce acte le trebuie, unde le pot legaliza, cu cine să înveţe limba germană, sugestii legate de un profesor bun, materiale, CD-uri, toată logistica necesară – au la dispoziţie inclusiv celebrul serial doctor House, care are subtitrare şi în limba germană! Eu doar mai ataşez din când în când unele informaţii utile, însă mai puţin decât la început, atunci când am creat grupul şi când aveam doar câţiva membri”, spune neurologul român.

George Crivac trage un semnal de alarmă vizavi de acest exod al medicilor români care a lăsat România cu un deficit de peste 12.000 de doctori, potrivit statisticilor din ţară, vizavi de tendinţele care devin şi mai îngrijorătoare, dar şi faţă de motivele care-i determină pe aceşti oameni să plece.

“E o mare tragedie pierderea anuală a unui număr mare de specialisti. Dar realitatea asta este. Cred că în Germania ne apropiem la 8000-9000 de medici români, specialişti, rezidenţi, dacă punem la socoteală şi medicii români care s-au mutat aici după ce au profesat în Italia, Spania, precum şi pe cei din Republica Moldova, plus asistenţi şi fizioterapeuţi”, spune George Crivac.

Neurologul român explică în ce constau, pentru medici, principalele diferenţe salariale dintre cele două sisteme de sănătate, român şi german.

“Grila de salarizare porneşte de la cca. 4.000 de euro brut şi ajunge în anul cinci de rezidenţiat cam la 5.500 de euro, iar următoarea încadrare se face ca specialist. Dacă pui la socoteală remunerarea gărzilor, poţi ajunge chiar la dublarea acestor sume. Orele suplimentare sunt plătite cu 25 de euro brut atunci când ai garda în timpul săptămânii, cu 28 sau 29 euro, ora, în weekend, când mai primeşti şi un supliment pe lângă aceşti bani. Şi ajungi până la 35 de euro, ora, atunci când lucrezi de Paşte, de Crăciun, de alte sărbători, ori de Ziua Naţională a Germaniei. Oferta legată de plata gărzilor, pe care Ministerul Sănătăţii le-a făcut-o recent medicilor români e comparabilă cu suta de lei oferită de Ceauşescu, de la balcon, în decembrie 89”, spune George Crivac.

George Crivac consideră că autorităţile române sunt conştiente de acest exod al medicilor. “Haideţi să ne gândim! Ce s-ar fi făcut România cu atâţia medici în ţară?! Cu ce i-ar fi plătit. Cred că este vorba de rea voinţă. Medicii puţini care sunt pot fi plătiţi, dublu, triplu, ca să rămână în ţară. Dar nu se doreşte. Şi nu este părerea mea personală, este părerea generală a medicilor cu care am stat de vorbă. Ar trebui vândute toate spitalele, că statul nu face treabă bună cu ele. E nevoie de câteva case private de sănătate. Şi nu se mai poate atinge nimeni de banii din sănatate. Aici, fiecare pacient are un card de asigurat care este citit în momentul în care merge la spital sau la medicul de familie. Cardul spune de cât timp e asigurat, cu cât a cotizat, ce nivel de asigurare are, când s-au facut ultimele analize de rutină. Totul funcţionează transparent. Pacientul se poate muta de la o casă de asigurare la alta şi tot contul este transferat. Se suportă însă orice intervenţie necesară pacientului. De bani nu se atinge politicul cu nicio lege“, mai spune George Crivac.

Medicul român vine şi cu sugestii referitoare la unele măsuri care cel puţin pe tinerii absolvenţi de Medicină i-ar putea ţine în ţară.

“Eu aş propune un alt sistem pentru rezidentiat, exact ca la nemţi. În Germania începi rezidenţiatul fără examen. Şi e oarecum normal. După 6 ani de facultate, fiecare îşi poate alege ramura visată în mod direct. Şi astfel medicii au rezultate mai bune. E posibil ca ţie să-ţi placă, de exemplu, neurologie şi cardiologie, dar examenul din ţară te plasează obligatoriu în funcţie de punctaj. Nu toţi iau punctaje maxime ca să îşi aleagă ramura. Să se dea aprobare pentru rezidenţiat spitalului şi apoi să se angajeze rezidenţi prin interviu! Aşa e în Germania. Ştim foarte bine cât de avansat e sistemul faţă de al nostru. Nu are rost să inventăm soluţii, când putem lua exemple performante”, spune neurologul român care face medicină de vârf în Germania.

În opinia lui George Crivac, şi pentru facilitarea întoarcerii în ţară a medicilor români plecaţi să muncească în afară s-ar putea face câte ceva. Numai să se şi dorească!

“Ştiu cazuri de medici care au plecat din tară, care nu au dat rezidenţiatul acasă, dar au făcut în Germania 2-3 ani. Când s-au întors in ţară, România nu le-a recunoscut acei ani pentru că nu dăduseră rezidenţiatul în ţară. E o aberatie a sistemului. Sistemul trebuie sa fie flexibil. Poti compara 2-3 ani făcuţi în Germania cu aceeaşi perioada, în Romania? Ma refer la condiţii de muncă, aparatură etc. Sunt destule idei unde se pot face schimbări”, mai spune George Crivac.

Ultimele stiri