11 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiMesajul jurnalistului Oreste Teodorescu pentru tinerii nostri politicieni: ”Asta nu se numește...

Mesajul jurnalistului Oreste Teodorescu pentru tinerii nostri politicieni: ”Asta nu se numește progres ci prostie!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Cunoscutul jurnalist Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de facebook un mesaj cu tâlc, intitulat ”De ce întodeauna voi alege sa țin cu bătrânii din disputele cu tinerii”.

“Bea vin vechi, citește cărți vechi, păstrează prieteni vechi”! (Sabio “Înțeleptul)

Așa cum Noul Testament împlinește Legea Veche, așa cum doar lemnele vechi ard și întrețin focul, tot astfel cum înțelepciunea Bunicilor este izvorul educației celor tineri, iar exemplele virtuții antichității asupra modernismului pot continua, putem trage o concluzie importanta: in deciziile majore, cum ar fi guvernanta, de exemplu, nu sensul dorit este important ci funcționalitatea! Ce nu înțeleg mai tinerii noștri politicieni, care nu și-au pus pielea in saramura in confruntări electorale directe, nu știu cât e prețul pâinii sau al salariului minim pe economie, este faptul ca schimbarea doar de dragul schimbării, fără o validare pe care doar timpul o poate aduce, nu se numește progres ci prostie!

Sa dau un simplu exemplu, dacă un individ ar fi spus ca nefirescul este firesc, ca homosexualitatea este o virtute iar negarea a tot ce tine de patrimoniul unui neam este dovada progresului și a emancipării, ar fi fost considerat un nebun, dar dacă se aduna o secta in jurul unor asemenea predicate, halucinante, beneficiază de acceptare socială, întrucât se afla in evaluarea “Inter pares”, devenind chiar un onorabil partid politic…Dar dacă studiem puțin religia, istoria, filosofia și avem măcar vagi noțiuni despre teoria matematica a probabilităților știm ca oricât de frumoasa ar fi o idee, dacă este inutila nu va trece proba timpului! Când legiuitorii iudei l-au prins pe Sfântul Stefan au vrut sa-l lapideze de îndată, dar un rabin înțelept a spus: “ sa nu ne grăbim, dacă ce spune omul acesta nu vine de la Dumnezeu, vorbele lui nu vor rămâne, dar dacă cuvântul lui este al Domnului, chiar dacă îl omoram, vorbele lui vor rămâne in veci”.

Superbul eseist Nassim Nicholas Taleb trage o concluzie in “Când pielea ta e in joc”: “Cu cât o idee a rezistat mai mult, fara sa fie falsificata, cu atât mai mare este speranța sa de viața in viitor!”Pai noi credem ca proverbul “cine nu are bătrâni, sa-și cumpere”, este doar așa, o vorba in vânt? Observatorul fenomenelor concrete este infinit mai deștept decât academicianul teoriilor de laborator, deși lumea modernă pare sa-l valorizeze pe al doilea, adică pe eunucul care vede ce face sultanul in harem, dar nu poate face la fel, in schimb are păreri despre pozitiile in discuție! După 30 de ani de democrație, dintre care 25 ocupati ca jurnalist și analist, întodeauna asumat , am tras următoare concluzie observând de aproape mediul politic: cel care își asuma riscuri pentru opiniile sale va vinde mult mai putine gogoși decât panglicarul care îndruga vrute și nevrute facand pe bufonul prin diferite studiouri de televiziune, neriscand practic nimic personal…Bătrânii din politica românească, fie ei autodeclarati de stânga sau de dreapta, au învățat in timp un lucru care le scapă din vedere tinerilor și anume ca: supraviețuirea sau validarea timpului se obține doar atunci când riscurile nu te omoara! In politica nu conteaza sa câștigi dispute dar sa pierzi războiul, ci exact invers! Asta nu înțelege nici #echipacastigatoare, nici corul de plângăcioși de la Usr Plus. Ei se arunca ca niște kamikaze in dispute și rămân fără energie in război! Lumea a funcționat pana acum pentru ca s-a bazat pe clasici, pe înțelepți și bătrâni!

Astăzi, niște nebuni inconștienți vor sa dărâme clasicismul, religiile, cultura înlocuindu-le cu Rețete de laborator, utopii pe hârtie și iad in practica! Parca nu au înțeles nimic din progresismul sovietic care a murit in 1991…

Un sondaj recent https://bcs.com.ro/…/credinte-si-valori-in-societatea… ne arată ca intr-o proporție covârșitoare, peste 60 de procente dintre romani sunt credincioși, își iubesc Tradițiile, cultura și cred in rădăcini rezistente nu in hibridizări artificiale. Bătrânii din politica știu ca supraviețuirea lor tine de satisfacerea majorității covârșitoare și nu de mofturile unor imberbi îmbătați cu lozinci stufoase și concepte sterile, frumos ambalate, ce-i drept! De dragul generației mai tinere decât mine, mai ales celor care vor sa-și riște pielea in joc, vorba lui Taleb, îmi permit sa dau gratis niște sfaturi, zic eu mult mai aplicabile decât consultantele “experților” pe bani mulți. Inspirația mea sunt izvoarele vechii înțelepciuni, fundația civilizației omenești!

1. Amintește-ți de cugetarea lui Isop: “oamenii care nu ajung la struguri se conving prea lesne ca ei sunt defapt acri!”

2. Nu uita ca “oamenii simt mult mai intens Raul decât binele, așa ca degeaba le faci bine de zece ori, daca le faci rău o singura data” ( Titus Livius)

3. Când te lansezi in joc, reflectează la proverbul arab: “nimic nu îți scărpina mai bine pielea, decât propria unghie”! Fraților, nu puteți sa va mestecați mâncarea voastră cu dinții altuia, chiar daca acesta este de la Bruxelles, Washington, Moscova sau Beijing! 4. Sa te călăuzească in lupta, principiul spadasinului japonez, postulat de Musashi: “nu vigoarea brațului dușmanului te învinge ci moliciunea propriului brat”.

5. Când simți ca te cuprinde visarea și prea lesne te îmbeți cu apa rece Amintește-ți de înțelepciunea noastră populară: “mai bine cioara din mana, decât vrabia de pe gard”, sau poate și mai bine, găsește o soluție intr-un proverb evreiesc: “de fapt nu poți cheltuiți decât banii din buzunar, nu și pe cei din capul tău”

6. Nu nebunia unui singur individ este periculoasa, ci dementa multimilor, așa ca nu permite extremismului, fanatismului și absolutismului sa prindă rădăcini!

7. Accepta ca și in politica, precum in viața, “mai mult înseamnă mai puțin și mai bine devine mai rău!”

8. Nu te încrede prea mult in tine, dar nici nu te subevalua!

9. Amintește-ți ca Adevarul este mult mai aproape de tine, nu-l caută prea departe! Dacă vrei sa schimbi lumea, fii gata oricand sa mori pentru ea! Cel care deplânge sărăcia globală din costumul sau de 2000 de euro este doar un impostor grețos!

10. Cel mai important lucru este sa stii când sa te oprești! Poetul latin, Lucretiu scrie despre natura umană ca nu își pune limite, doar pentru a fi sigura ca se pedepsește!Acum, voi conchide destul de cinic: ne merge prost pentru ca încă nu știm sa facem diferența dintre un om care se descurca in realitate cu cel care joaca perfect rolul de învingător, dar in lumea virtuală!”, scrie Oreste Teodorescu.

Ultimele stiri