16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiMeteo: Vremea se raceste considerabil, un val de aer polar asupra Europei

Meteo: Vremea se raceste considerabil, un val de aer polar asupra Europei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Meteorologii nu au vesti foarte bune legate de schimbarea vremii in zilele urmatoare. Un val de aer rece, dinspre Oceanul Arctic, a pătruns în Europa, în acest weekend. Zilele acestea va ajunge în zona Mediteranei, dar și în Balcani.

În centrul Europei, temperaturile vor fi cu 5-8 grade Celsius mai scăzute decât media normală pentru această perioadă.

Potrivit meteorologilor, vor fi căderi de zăpadă în Alpi, dar și în vestul Sloveniei, în Croația, Bosnia, Serbia și Muntenegru. Valul de ger s-ar putea resimți și în România.

Agenția Națională de Meteorologie a anunțat valori ale temperaturii peste media obișnuită a lunii noiembrie, însă spre finalul săptămânii se va răci și nu vor fi mai mult de 10 grade Celsius, iar în timpul nopții vor fi temperaturi cu minus.

Potrivit estimărilor meteorologice, în noiembrie vor fi, în general, temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, iar precipitațiile vor fi mai puține în Moldova și în sudul Olteniei.

Vremea se va mai răci în luna decembrie, însă cele mai severe manifestări ale iernii vor fi în ianuarie și februarie, potrivit meteorologilor.

„În ianuarie, luna în care nopțile sunt cele mai reci, putem avea temperaturi sub minus 30 de grade”, a spus Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-o conferință.

Invitat la Digi24, directorul ANM a spus că e posibil ca această iarnă să fie una a temperaturilor extreme.

„E greu să spunem, dar cu siguranță daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece luna a anului, martie a fost foarte călduroasă, vara a fost una a extremelor, dar cu temperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca și iarna 2017-2018 să fie o iarnă a extremelor, cu alternanțe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol și căderi de zăpadă, până la urmă sunt obișnuite, într-un tipar de vreme extremă, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a declarat Elena Mateescu.

Ultimele stiri