Deoarece trăiesc în apropiere de iazuri de decantare, pline de substanțe toxice, mii de români se roagă să nu vină ploaia.

Aceste lacuri artificiale sunt pline de substanţe şi deşeuri toxice, multe dintre ele rămase din epoca de aur a mineritului românesc. În cazul unei ploi puternice, sterilul ar putea să o ia la vale şi să provoace un adevarat dezastru, informează stiri.tvr.ro

 

Iazul de decantare Valea Tărnicioarei se întinde pe 33 de hectare, cât 70 de stadioane de fotbal. Sterilul depozitat aici are o înălţime 80 de metri și un volum de 8 milioane de metri cubi. A fost adus de la exploatarea Leșu Ursului, închisă în 2006. Iazul e încă activ, așa că pericolul poate apărea în cazul unor ploi puternice.

Specialiștii spun că, în interiorul fiecărui iaz de decantare, există un miez aflat în acțiune care migrează dintr-o parte în alta a lacului în funcție de cantitatea de apă acumulată. Acest miez poate crea probleme, dacă o cantitate mare de apă ar ajunge într-un timp foarte scurt în iaz.

În anul 2006, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat digul de protejare a pârâului Scăldători. Numai o minune a făcut ca masa de steril să nu o ia la vale peste locuinţele din preajmă. În cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara, ar avea de suferit 120 de gospodării şi operatori economici. Societatea de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin a facut un proiect tehnic privind stadiul lucrarilor necesare în zonă, care a fost avizat de Ministerul Economiei. Iar în 2016 au fost alocate și fonduri.

Reprezentanții Direcției Silvice Suceava susțin că, până acum, nu au primit solicitări de colaborare cu firma Conversmin. Până când se vor înțelege autoritățile, oamenii se roagă să nu plouă foarte tare.

Și la Anina, peste două de secole de minerit urmate, la începutul anilor 2000, de închiderea treptată a tuturor minelor au lasat urme adânci. Unde întorci privirea, vezi ruine industriale care urâțesc și poluează micul orășel din Munții Banatului.

Autoritățile au luat măsuri pentru ecologizarea siturilor industriale.

Vezi video aici:

La începutul lunii aprilie a acestui an, a fost alertă de poluare pe râul Arieş, din judeţul Alba, din cauza unui incident de la compania minieră Cupru Min. O sondă a cedat și aproape 6.000 de metri cubi de steril s-au revărsat în iazul de decantare Valea Şesei. Compania Cupru Min a întrerupt activitatea și deversarea sterilului în iazul de decantare.

Transparenta face diferenta