Acasă ACTUALITATE Militarii rusi toarna nisip in rezervoarele tancurilor pentru a nu merge la...

Militarii rusi toarna nisip in rezervoarele tancurilor pentru a nu merge la lupta: „Nu urmez ordine stupide, pur si simplu refuz”

1896

Militarii rusi au impartasit intre ei sfaturi despre cum sa isi deterioreze in mod deliberat propriul echipament si sa impiedice planurile de razboi ale presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina, potrivit unor inregistrari ale unor presupuse convorbiri telefonice ale trupelor rusesti pe care Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) le-a interceptat.

Intr-un regiment, un soldat rus ar fi spus ca ar fi turnat nisip in sistemele de combustibil ale tancurilor pentru a le infunda. „Nu urmez ordine stupide, pur si simplu refuz. Nenorocitul m-a trimis la tancuri”, poate fi auzit un luptator spunandu-i unui camarad, citat de The Daily Beast.

Cand camaradul soldat rus de la celalalt capat al firului a auzit ca unitatea nu a fost pedepsita pentru insubordonare, a indicat ca ar putea repeta tactica mai tarziu in propria unitate.

Un alt luptator rus a povestit unui membru al familiei ca el si camarazii sai si-au avariat in mod deliberat tancul – ultimul ramas in regimentul lor – pentru a zadarnici un plan de atac, potrivit unei alte interceptari difuzate de SBU.

„Ne-a mai ramas un singur tanc in regiment”, a spus el. „Pe scurt, ne-am stricat singuri tancul dimineata, ca sa nu mergem”.

De-a lungul invaziei, planurile de lupta rusesti nu au decurs asa cum a vrut Putin, lasandu-l pe Putin frustrat si la limita, potrivit unui inalt oficial american din domeniul apararii. Unul dintre obiectivele sale majore a fost sa captureze capitala, Kiev, si sa instaleze un guvern marioneta pro-Putin. Dar trupele sale au sovait in afara capitalei timp de cateva zile si au avut nenumarate probleme de logistica si, in special, au avut probleme cu alimentarea cu combustibil, potrivit oficialului din domeniul apararii.

In timp ce unii oficiali americani declara de saptamani intregi ca nu este clar daca esecurile armatei ruse se datoreaza lipsei de planificare sau doar unei slabe executii a planurilor, convorbirile interceptate sugereaza ca, in unele cazuri, raspunsul este mult mai simplu. Trupele insele nesocotesc ordinele si saboteaza intentionat efortul de razboi.

Intre timp au aparut si imagini cu rusii care isi abandoneaza echipamentele si armele. Moralul militarilor rusi a fost scazut inca de la inceputul invaziei si nu se imbunatateste; trupele ruse au inceput sa posteze pe retelele de socializare cersind donatii pentru efortul de razboi, facand comparatie intre trusele lor de prim-ajutor jalnice si cele ale ucrainenilor.

Ucrainenii au opus o rezistenta dura din prima zi a razboiului, surprinzandu-l pe Putin pe parcurs, potrivit Pentagonului.

De asemenea, Pentagonul a furnizat informatii cheie care i-au ajutat pe ucraineni sa tinteasca active rusesti cheie, inclusiv nava de razboi rusa Moskva, care s-a scufundat in Marea Neagra dupa ce ucrainenii au lovit-o cu o racheta in aprilie, potrivit The Washington Post.

Secretarul de presa al Pentagonului, John Kirby, a recunoscut schimbul de informatii, dar a declarat ca SUA nu au avut niciun rol in vizarea tintelor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos