Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că există, în portofoliul ministerului pe care îl conduce, companii care reprezintă adevărate „găuri negre”, care au înregistrat pierderi şi datorii şi care erau „căpuşate” de către „activul de partid”. „Un lucru pe care nu-l vom face este: nu o să perpetuez toate găurile negre ale statului român. Noi avem companii în care s-au băgat zeci de milioane de lei din bani publici, banii contribuabililor”, susţine ministrul Economiei.
„În principiu, portofoliul din Ministerul Economiei este cu companiile sărace, companiile cu probleme ale statului român. Companiile bogate sunt cele care au trecut la Ministerul Energiei sau la Secretariatul General al Guvernului. Noi nu avem foarte multe companii listabile pentru că nu poţi să listezi orice companie. (…) Ăsta este primul scop: să le viabilizăm, să vedem ce putem viabiliza. Dar un lucru pe care nu-l vom face este: nu o să perpetuez toate găurile negre ale statului român. Noi avem companii în care s-au băgat zeci de milioane de lei din bani publici, banii contribuabililor (…) din banii lor s-au tot acoperit găurile acestea, şi mecanismul care era? Că era unul foarte simplu: companiile acestea făceau pierderi, spuneau e o companie, nu e pe buget de stat. Problema este că pierderile acelea generau datorii, datorii în sensul de neplată la ANAF, mai ales la statul român. (…) Şi periodic venea tot Guvernul României şi spunea: gata, ştergem datoriile că va fi mai bine. Găurile negre nu mai trebuie tolerate, eu vreau să las acest minister curat”, a declarat Claudiu Năsui, la Antena 3.
El a reclamat „fauna şi flora”, „activul de partid” care primea salarii din companiile Ministerului Economiei.
„Listarea în sine, singură, nu este o soluţie. Dacă listezi doar 10% dintr-o companie şi 90% e de stat şi ea e căpuşată în continuare, ea în continuare are numiri eminamente politice – vedem toată fauna şi flora care exista prin Consiliile de Administraţie, activ de partid care nu făcea altceva decât să ridice salarii, sau faimoşii administratori speciali (…), o specie creată în 2002 care se numesc administratori speciali pentru privatizare şi al căror scop era să pregătească o companie pentru privatizare şi care au fost puşi în multiple companii şi care şi-au luat salarii foarte bănoase pentru a nu face absolut nimic, ani la rândul. (…) I-am eliberat din funcţii”, a afirmat Claudiu Năsui.
El a adăugat că nu este „satisfăcut de niciuna dintre companiile din subordinea Ministerului, dar asta nu înseamnă că nu au un viitor unele dintre ele”.
Conform lui Claudiu Năsui, există 70 de companii şi filiale ale acestora la care Ministerul Economiei este acţionar.