9.8 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăACTUALITATEMinistrul Tudorel Toader, dat in judecata pentru proiectul controversat de modificare a...

Ministrul Tudorel Toader, dat in judecata pentru proiectul controversat de modificare a legilor Justitiei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiției pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice, controversatul proiect de modificare al legilor justiției, versiunea ”Tudorel Toader” (mai precis, proiectul de lege în forma trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizar,e prin adresa Ministerului Justiției cu nr. 88929/2017 din 30.08.2017).

Cele două cereri de chemare în judecată, respectiv acțiunea de fond și cererea de ordonanță președințială au fost introduse la Curtea de Apel Brașov, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, la data de 25 septembrie 2017, constituie obiectul dosarelor cu nr. 523/64/2017 și 524/64/2017 (http://portal.just.ro/64/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=6400000000015264&id_inst=64;http://portal.just.ro/64/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=6400000000015265&id_inst=64 ) și au fost comunicate Ministerului Justiției care a și formulat deja o întâmpinare. Totodată, termenul de judecată în acțiunea de ordonanță președințială a fost stabilit pentru data de 07.11.2017.

”Demersul nostru juridic a fost determinat de conduita flagrant abuzivă a Ministrului Justiției care a refuzat în maniera cea mai arbitrară să supună consultării/dezbaterii publice un proiect normativ conținând numeroase propuneri de o noutate absolută și cu un impact major asupra funcționării justiției, sub pretextul implicit și aberant că acest proiect ar fi fost supus unei ample consultări publice în octombrie 2016, pe vremea ministrului Raluca Prună, când respectivul proiect conținea cu totul alte propuneri avansate de Ministerul Justiției (Propuneri care, prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1506/29.11.2016, au fost avizate favorabil cu observațiile prezentate în anexa la Hotărâre, spre deosebire propunerile din proiectul d-lui Toader care au primit aviz negativ de la CSM)”, spun reprezentantii Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Acestia mai spun ca șiretlicul perfid prin care Ministrul Tudorel Toader a eludat consultarea publică pe care era obligat să o facă, potrivit Legii nr. 52/2003, a fost demascat, amendat și criticat inclusiv de inițiatorul acestui proiect de lege, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună –http://epochtimes-romania.com/news/pruna-asistam-la-un-experiment-de-tip-mengele-in-justitie-toader-joc-lipsit-de-orice-demnitate–266599) sau de fostul președinte al CSM, judecătorul Horațius Dumbravă –http://www.rfi.ro/justitie-97306-judecator-horatius-dumbrava-tudorel-toader-transparenta)

”Cu toate că cererile de chemare în judecată ale asociației noastre i-au fost comunicate de 3 săptămâni, Ministrul Justiției, d-l Toader (care se consideră o somitate a Dreptului românesc și se comportă cu emfaza specifică acestui statut) a continuat nestingherit să-și bată joc de aplicarea uneia dintre legile fundamentale pentru bunul mers al democrației (legea transparenței decizionale) refuzând să supună proiectul, consultării/dezbaterii publice. Ba, mai mult decât atât, în ”sănătoasa” și româneasca tradiție a machiaverlâcului politicianist, d-l Toader încearcă să se sustragă și de la consecințele juridice ale batjocoririi legii 52/2003, fugind, la propriu, de procesul pe care i l-am intentat, prin ”supraplinul” unei mascarade procedurale: ”trimiterea proiectului de la Ministerul Justiției, direct la Parlament, fără asumarea sa de către Guvern””, mai spun reprezentantii Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Pe de altă parte, din moment ce solicitarea vizând organizarea unei dezbateri publice/supunerea proiectului unei consultări publice a fost trimisă la M.J. în data de 23.08.2017 și a fost înregistrată de M.J. cu nr. 72864/24.08.2017 (cu o săptămână înainte ca d-l Ministru Toader să trimită proiectul spre avizare, la CSM) rezultă că d-l Ministru Tudorel Toader poate fi acuzat chiar de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu pentru că, prin refuzul tacit de a organiza dezbaterea publică pe care i-am solicitat-o, a încălcat prevederile art. 7 din Legea 52/2003, provocând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale asociației respective.

Reamintim că Parlamentul, în calitate sa de organ reprezentativ suprem al poporului și de unică autoritate legiuitoare a țării (cf. art. 61 din Constituția României) ar trebui să cultive respectul necondiționat pentru Lege, să nu gireze niciodată încălcarea legii, să nu fie niciodată complice la încălcarea legii și, mai ales, să nu se situeze niciodată pe poziții antagonice cu poporul pe care-l reprezintă, așa cum s-ar situa, cu siguranță, dacă ar gira încălcarea unei legi (legea transparenței decizionale) care garantează tocmai dreptul fundamental al acestui popor de a participa activ la procesul legislativ.

(

Ultimele stiri