11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialAngajariMinistrul Turcan aunță eliminarea sporului de calculator şi cel de confidenţialitate pentru...

Ministrul Turcan aunță eliminarea sporului de calculator şi cel de confidenţialitate pentru bugetari

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că nu susţine ”o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata în plus se justifică. Acolo unde, însă, vor fi descoperite ”sporuri anapoda”, Turcan crede că trebuie eliminate, dând exemplul sporului de calculator şi celui de confidenţialitate, transmite News.ro.

”În calitate de ministrul al Muncii, nu am susţinut o abordare heirupistă de tratare a sporurilor bugetarilor pentru că, realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi şi în acelaşi timp bugetari care lucrează în condiţii dificile şi aceştia trebuie sprijiniţi. Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană şi, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat, luni seară, la Realitatea Plus, Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că ”scopul nu este să faci rău bugetarilor”.

Detaliind situaţia unor sporuri, Turcan a precizat că cel de antenă ”ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă”.

”Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”, a mai declarat Turcan.

Ministrul crede că sporul de antenă şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate.

”Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea”, a mai afirmat Turcan.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat și el, luni, că sporurile acordate bugetarilor reprezintă o problemă „complexă”, care va fi abordată în proiectul de îmbunătăţire a Legii salarizării în sectorul public.

„Problematica sporurilor este o problemă complexă care va fi abordată în proiectul de lege de îmbunătăţire a Legii salarizării în sectorul public. Dacă vom propune amendamente în dezbaterea parlamentară a legii bugetului de stat, o vom face de comun acord în cadrul coaliţiei, după ce vom lua o decizie şi vom anunţa acest lucru. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte sectorul public, deja există o decizie care a fost luată de a amâna cu un an de zile creşterea de un sfert care era prevăzută de la 1 ianuarie 2021 pentru salariile angajaţilor din sectorul public, de asemenea, există o decizie luată de a păstra valabilitatea voucherelor de vacanţă care nu au fost consumate şi de a nu emite pentru anul 2021 noi vouchere de vacanţă, pentru că există vouchere de vacanţă care au fost emise în 2019 şi 2020 care nu au fost consumate şi cărora le-am prelungit valabilitatea şi vor putea folosite”, a afirmat Orban, la Parlament.

Potrivit acestuia, la proiectul bugetului de stat pe acest an mai sunt necesare câteva „mici” rectificări.

„Mai sunt necesare câteva mici rectificări, nu foarte importante, nu afectăm bazele economice, indicatorii macro-economici, alocările de resurse către ordonatorii principali de credite, aşa cum sunt în proiectul de buget, dar am mai purtat discuţii legate de câteva reglaje fine care trebuie făcute la nivelul legii bugetului de stat”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus să îşi doreşte ca dezbaterea parlamentară a proiectului de buget să aibă loc într-un timp cât mai scurt.

„Orice parlamentar, orice grup parlamentar are dreptul de a formula propuneri de amendamente care vor trebui dezbătute. (…) Cu cât mai repede vom putea finaliza dezbaterea şi adoptarea, cu atât mai bine va fi”, a susţinut preşedintele PNL.

El a arătat că mai pot fi făcute propuneri la buget şi ar fi preferabil să nu se depună multe amendamente din partea parlamentarilor coaliţiei guvernamentale.

„Pentru sănătatea coaliţiei şi pentru sănătatea dezbaterilor, mai ales ţinând cont de faptul că domnul prim-ministru Florin Cîţu a avut vizita oficială la Bruxelles, unde există nişte angajamente pe care le-am luat în raport cu partenerii noştri de la nivelul UE, ar fi foarte bine ca proiectul să treacă într-o formă, dacă este posibil, forma care este adoptată de Guvern”, a indicat Orban.

El a precizat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost prezent la şedinţa coaliţiei pentru discuţii privind moţiunea simplă împotriva sa depusă de PSD.

„Nu a fost legat de proiectul bugetului de stat”, a spus preşedintele PNL.

În cadrul şedinţei coaliţiei, a completat Ludovic Orban, s-a decis ca parlamentarii celor trei formaţiuni să voteze împotriva moţiunii simple a PSD împotriva ministrului Sănătăţii.

„Din punctul meu de vedere, aşa cum este ca şi alocare pe ministere, pe ordonatorii principali de credite, este cel mai bun buget posibil care a putut fi alcătuit în condiţiile date, în care trebuie să ne încadrăm într-o ţintă de deficit cât mai apropiată de 7%, trebuie să respectăm o nevoie de reducere a deficitului structural, de reducere a cheltuielilor pe termen mediu şi lung şi, în acelaşi timp, să menţinem sistemul de taxe şi impozite fără să creştem sau să introducem vreo taxă sau vreun impozit nou”, a adăugat liderul liberal.

Ultimele stiri