20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATETurismMinunile naturii de la Balvanyos

Minunile naturii de la Balvanyos

in:

Stiri pe acelasi subiect

La o altitudine de aproximativ 950 m, in curbura Carpatilor, pe versantul sudic al muntilor Bondoc, se afla statiunea Balvanyos cu numeroase izvoare terapeutice si mofete vulcanice.

Baile Balvanyos de astazi s-au format prin unirea a trei “colonii de bai”. Cea mai veche dintre ele este Pucioasa din Turia, numele sau venind de la mirosul urat al emanatiilor de hidrogen sulfurat. Exploatarea acestor ape din punct de vedere balneologic a inceput in anul 1938 insa, proprietatile curative ale izvoarelor minerale din statiune sunt recunoscute de mult timp, localnicii folosindu-se de acestea in tratarea numeroaselor afectiuni.

Datorita compozitiei chimice, aceste ape sunt recomandate in cure de baut pentru tratamentele stomacale si intestinale sau in baile uscate cu gaz (mofetele) pentru tratarea afectiunilor de cord si ale sistemului vascular. Statiunea dispune de locuri in care poti beneficia de tratament sub forma de bai carbogazoase, mofete, electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, impachetari cu parafina, masaj uscat, gimnastica medicala si de intretinere sau aerohelioterapie.

Aceste ape sunt contraindicate persoanelor cu boli infecto-contagioase, tumori malingne, sarcina normala peste trei luni, boli de natura tuberculoasa, boli venerice sau boli psihice.

Merita sa faci o plimbare

Dar Baile Balvanyos nu sunt vestite numai pentru proprietatile izvoarelor sale ci si datorita obiectivelor turistice pe care le poti vizita. Cetatea Balvanyos este una din cele mai vechi fortificatii ale regiunii. Daca dam crezare unei scrisori a regelui Sigismund, din anul 1402, se pare ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul Sfantului {tefan (1000–1038). Cu ocazia sapaturilor arheologice, aici s-au gasit margele din vremea romanilor, sulite din fier, chei si ceramica medievala.

Asazisele “pesteri”, adancite in blocurile vulcanice de pe dealul Pucioasa, sunt deasemenea alte obiective care merita vazute. Cele mai multe dintre ele sunt sapaturi miniere de unde s-a extras minereu de sulf, iar in timpul revolutiei (1848-1849) de aici s-a procurat materia prima necesara fabricari prafului de pusca.

Dintre “pesteri” merita vizitata Pucioasa din Turia care, cu o lungime de 14 m, este considerata cea mai mare mofeta naturala din Europa, din scorbura sa volatizandu-se pe zi cam 2.000 de metri cubi de dioxid de carbon curat. Peretii pesterii sunt acoperiti cu picaturi sulfurice-vitriolice care au fost folosite sute de ani pentru tratamentul ochilor.

Alte “scorburi” cu emanatii de gaze mai sunt pesterile Ursului, Timsos sau Gyilkos. In apropierea ultimei grote se afla asa-zisul Madartemeto sau Cimitirul Pasarilor. Acest loc nu este altceva decat o galerie a unei mine care s-a prabusit si in care s-a acumulat bioxid de carbon. Pasarile care nu cunosc locul si se aventureaza prea aproape mor sufocate, de unde si denumirea.

Intre dealul Pucioasei si Varful Mijlociu se afla o curiozitate a naturii ce nu trebuie ratata – Buffago. Este o mlastina intinsa pe un hectar in care se gasesc izvoare de apa acra si specii de plante rare. Aici ai ocazia sa auzi cum izvoraste apa care se strange in mici piscine ce stralucesc in razele soarelui si sa simti mirosul caracteristic al gazului vulcanic.

Dintre specialitatile culinare specifice locului nu trebuie sa ratezi gulasul secuiesc de vita sau porc, cu chimen si boia, friptura la gratar condimentata cat sa-ti ia gura foc – garnisita cu piure de cartofi si salata de ciuperci murate – supa de varza alba cu smantana, papricas, ciuperci umplute iar la final Kurtocscolacs.

Ultimele stiri