Acasă ACTUALITATE Miscarea terorista care a pus FBI-ul in alerta a ajuns si in...

Miscarea terorista care a pus FBI-ul in alerta a ajuns si in Romania

1057

Rețelele sociale Facebook și Instagram cunosc în prezent o creștere a numărului de grupuri, pagini și conturi care promovează teorii ale conspirației. Acest gen de postări sunt legate direct de așa-numita „QAnon”, o mișcare pro-Trump care răspândește diverse mesaje conspiraționiste în mai multe țări, inclusiv România, se arată într-un articol The Guardian.

Cu această ocazie au fost descoperite peste 170 de grupuri, pagini și conturi QAnon active pe Facebook și Instagram, care totalizează peste 4,5 milioane de urmăritori. Astfel de conturi și grupuri conspiraționiste au fost identificate în 15 state, inclusiv România.

QAnon este, în esență, o mișcare pro-Trump ai cărei adepți au răspândit teoria conspirației conform căreia Statele Unite sunt conduse din umbră de un „stat paralel” („deep state”). În prezent, ar exista un „război secret” între actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump și cabala elitei mondiale care formează „statul paralel” alcătuit din lideri democrați, miliardari și diverse vedete de la Hollywood.

The Guardian a descoperit că la finalul lunii iunie, gruparea avea peste 3 milioane de adepți. În 9 august ajunsese la peste 4 milioane. Unele grupuri crescuseră și cu 200 de mii de membri într-o lună. 

FBI consideră gruparea QAnon drept o „potențială amenințare teroristă internă”.

Compania Facebook a anunțat recent că a închis o rețea de circa 120 de conturi false din România, care se ocupau de promovarea lui Donald Trump, conform unui raport al companiei americane, publicat de Digi24.ro.

Potrivit rețelei sociale, persoanele din spatele rețelei se dădeau drept cetățeni americani.

„Activitatea avea originea în România și se concentra pe SUA. Am descoperit această rețea în contextul investigației noastre privind comportamentul suspect, coordonat și neautentic de dinaintea alegerilor din 2020 în Statele Unite”, se precizează în raport.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos