Acasă Turism Miskolc–Tapolca, un loc unic in Europa

Miskolc–Tapolca, un loc unic in Europa

47

Mediul natural deosebit, aerul proaspat si nu in ultimul rand apele termale unice reprezinta cateva din motivele pentru care nu trebuie sa ocolesti localitatea Miskolc, din Ungaria.

Miskolc este al treilea oras ca marime din Ungaria, are mai putin de 200.000 de locuitori, dar este un oras frumos, cu numeroase locuri pline de istorie, plin de viata si care nu se deosebeste aproape cu nimic de orasele din vestul Europei. Pe langa traditiile industriale, Miskolc are o bogata istorie si cultura, monumentele de aici fiind deosebit de valoroase. Complexul balnear situat in Miskolc-Tapolca este unic si deosebit prin piscina sa interioara cu apa termala, cu ramificatii printr-un lant de grote, legate intre ele prin culoare de acces. Toate acestea ii dau un aer straniu si misterios.

Pestera miraculoasa

Baile din Miskolc-Tapolca, unice de acest fel in Europa, se afla in suburbiile orasului Miskolc, la 180 kilometri de Oradea, in partea de nord-est a Ungariei, avand o microclima speciala, un parc natural, un lac de agrement si baile in pestera. Apele termale (30°C) sunt renumite din vremuri medievale datorita ajutorului oferit in diverse afectiuni. Apele termale sunt usor radioactive cu continut de iod, brom, potasiu si radiu si se folosesc in tratamentul afectiunilor reumatice, venerice, articulare, digestive, astmatice, ale sistemului nervos si pentru hipertensiune.

Prima camera a fost construita in secolul XVIII. Baile de la sfarsitul secolului XIX au ramas in functiune pana astazi, cu mici renovari. La Baile Pestera sezonul turistic se intinde pe toata perioada anului, aici fiind o primavara continua. Complexul dispune de doua bai acoperite, cu elemente de wellness (hidromasaj, cascade de apa), o piscina in aer liber si baia in pestera. Facilitatile sunt completate de sauna si diferite tipuri de tratamente si servicii de wellness.

Lacase de cult deosebite

Asa cum am spus mai sus, orasul Miskolc detine cateva obiective pe care nu ar trebui sa le ocolesti.  Dintre acestea, lacasele de cult se remarca in mod deosebit. Biserica ortodoxa  aflata in piata Deák pastreaza printre valorile sale cel mai mare iconostas din Europa Centrala. Peretele tablou, inalt de 16 metri, infatiseaza in 88 de scene viata lui Iisus. Tabloul „Madona neagra din Kazan” este un cadou oferit de catre imparateasa rusa Ecaterina a II-a. Muzeul Bisericii Ortodoxe poseda cea mai mare colectie ortodoxa din Ungaria.

Biserica Reformata, ridicata pe coasta muntelui Avas, cunoscut pentru pivnitele sale de vin, este una dintre cele mai frumoase biserici-galerii in stil gotic din Ungaria. Clopotnita sa separata, ridicata in secolul al XVI-lea, „canta” la fiecare sfert de ora, iar de pe muntele Avas se deschide o panorama deosebita a orasului. Amintirile perioadei baroce a secolului al XVIII-lea sunt Biserica si Manastirea Minoritilor, Biserica Fvanghelica si biserica Mindszenty  in fata careia se ridica statuia Mariei sculptata in piatra.

Castelul Reginelor este de asemenea una dintre cele mai populare destinatii din Miskolc. Castelul cu patru turnuri are o vedere panoramica a imprejurimilor muntoase, si detine o colectie frumoasa de arme si armuri. Teatrul National Miskolc, Muzeul Otto Herman, Biblioteca-monument Selmec sau Galeria din Miskolc sunt alte cateva locuri pe care nu trebuie sa le ratezi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos