11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATECulturaMoartea unui artist. Iurie Darie a plecat la stele

Moartea unui artist. Iurie Darie a plecat la stele

in:

Stiri pe acelasi subiect

Anca Pandrea vrea sa modifice costumele lui Iurie Darie, ca sa le poarte ea

De cand a murit actorul Iurie Darie, Anca Pandrea...

Galeria actorilor de geniu din Romania a mai pierdut un membru, Iurie Darie renuntand aseara sa mai lupte pentru viata sa dupa ce boala i-a istovit trupul.Actorul a murit la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta. El a avut mari probleme de sanatate in ultimele luni, iar dupa interventii chirurgicale, starea sa a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult.

In urma sa ramane insa o cariera impresionanta pe care si generatiile de acum ar trebui sa o cunoasca. Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rosu din judetul Soroca, aflat astazi in Republica Moldova.El a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1952 si a debutat in anul 1953, in „Nepotii gornistului”, in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei.

In anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria „Brigada Diverse”, alaturi de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu si Puiu Calinescu.

Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie a jucat in foarte multe filme. Printre ele amintim „S-a furat o bomba” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1971), „Fratii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zambet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul mortii” (1999).

De-a lungul carierei, el a a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut:Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, in teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum „Troilus si Cressida”, „Umbra” si „Palaria”.Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu, iar din mariajul lor s-a nascut, in 1959, Alexandru (Ducu) Darie, care, din 2002, este directorul Teatrului Bulandra din Bucuresti, iar in 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Dupa moartea Consuelei Rosu, el s-a indragostit de actrita Anca Pandrea, cea de-a doua lui sotie, cu care a avut o relatie de aproape 25 de ani.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti – festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar in 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor – Walk of Fame din Capitala.Partenera de viata a actorului Iurie Darie, actrita Anca Pandrea, a fost prezenta la evenimentul de dezvelire a stelei de pe Walk of Fame, in numele actorului, care era foarte bolnav. Anca Pandrea a sarutat steaua actorului imediat ce a dezvelit-o, pe Aleea Cerebritatilor. Actrita a vorbit despre Iura ca despre sufletul si viata ei. „Iura trebuie sa fie mai bine, sa va rugati pentru el. O sa venim sa isi vada steaua”, spunea actrita, care, dupa ceremonie, a marturisit ca l-a simtit pe artist langa ea.Nu a mai apucat insa sa-si vada steaua de pe Aleea Celebritatilor, el fiind acum o stea .

 

Ultimele stiri