22.2 C
București
luni, iulie 8, 2024
AcasăDosarMoldova simte ca acum e momentul: Apel oficial la Rusia sa-si ia...

Moldova simte ca acum e momentul: Apel oficial la Rusia sa-si ia trupele din Transnistria!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Prezența trupelor rusești pe malul stâng al Nistrului „în cadrul operațiunii de menținere a păcii și de protecție a depozitelor de muniții” de la Colbasna este o consecință a unei probleme nerezolvate, nu o cauză a acesteia, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe a Federației Ruse, Maria Zaharova, în contextul declarațiilor autorităților de la Chișinău despre reglementarea transnistreană.

După ce ministrul Afacerilor Externe de la Moscova a declarat joi, 1 septembrie, că „orice acțiune care ar putea amenința securitatea forțelor ruse de menținere a păcii” din regiunea transnistreană va fi considerată „un atac la adresa Rusiei”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a afirmat că „Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre”, transmite zgd.md.

„Din păcate, astfel de asigurări din partea autorităților moldovenești, inclusiv la cel mai înalt nivel, denaturează esența problemei transnistrene (…). Blocajul actual în reglementarea transnistreană poate fi explicat prin cu totul altceva – și anume, lipsa persistentă de dorință a Chișinăului, sub diferite pretexte, de a răspunde pozitiv la apelurile repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri substanțiale privind principiile unei reglementări pașnice și cuprinzătoare a conflictului de pe Nistru”, a spus Zaharova.

Președinta Maia Sandu a declarat recent în cadrul unei emisiuni că autoritățile își doresc „rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, diplomatică”.

În legătură cu recentele declarații ale ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, privind situația din R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a reamintit părții ruse că legislația R. Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Totodată, pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților de la Chișinău, ministrul de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de joi, 1 septembrie, a ambasadorului Rusiei în R. Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit MAEIE, vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora.

Ultimele stiri