Acasă Finante Morgan Stanley made in Rusia. Compania Rosneft vrea sa infiinteze o...

Morgan Stanley made in Rusia. Compania Rosneft vrea sa infiinteze o banca

33

Cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, Rosneft, a recrutat trei specialisti de la prestigioasa banca americana de investitii Morgan Stanley. Ei trebuie sa se ocupe de  infiintarea Rosneft Bank.

Potrivit AFP, Rosneft, firma controlata in proportie de 75% de statul rus, a precizat ca i-a angajat pe Rair Simonyan, Yelena Titova si Walid Chammah pentru a ajuta la “consolidarea activelor financiare ale Rosneft intr-o institutie financiara care sa ofere servicii complete”.

Rair Simonyan si Yelena Titova au ocupat functiile de presedinte respectiv director in cadrul biroului Morgan Stanley din Moscova, iar Walid Chammah a fost presedintele Morgan Stanley International. Cei trei experti vor fi subordonati directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Rosneft Bank va fi capitalizata prin intermediul actualelor active bancare, precum Russian Regional Development Bank, o banca de talie medie care in prezent este concentrata pe finantarea operatiunilor Rosneft. Noua institutie bancara ar urma sa faciliteze marile proiecte internationale, inclusiv operatiunile comerciale ale Rosneft si de asemenea sa ofere servicii bancare clientilor de retail si corporate din industriile petroliera si energetica.

Rosneft este pe cale sa devine cea mai mare companie petroliera din lume, fiind responsabila pentru mai mult de jumatate din productia de petrol a Rusiei, in urma preluarii tuturor actiunilor la TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia, pentru 55 de miliarde de dolari.

Un alt mare grup energetic rus, Gazprom, detine si el un pachet e 35% din actiunile Gazprombank, o institutie financiara care are trei milioane de clienti persoane fizice si 45.000 de companii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos