Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

Munca a devenit un lux: In Italia caisele coapte putrezesc pe sub copaci pentru ca nimeni nu mai vrea sa le culeaga!

Publicat cu

pe

Problema cauzată de lipsa forței de muncă este din ce în ce mai gravă în Italia, semnalează Freshplaza.com. În sectorul agricol din peninsulă lipsesc 100 de mii de muncitori sezonieri, însă nu se mai găsește forță de muncă nici în sectorul turistic, industrial, al construcțiilor și al serviciilor.

„Italia se prăbușește, la fel și întreprinderile sale. Aceasta este cruda realitate. În timp ce, pe de o parte, sunt cei care caută personal pentru a-și menține afacerile în funcțiune, pe de altă parte sunt cei care stau bucuroși acasă, deoarece primesc ajutoare sociale. În fiecare zi, sunt nevoit să decid la ce lot de caise să renunț, deoarece unitățile de muncă disponibile nu sunt suficiente pentru a acoperi toate hectarele. În prezent, sunt 45 de operatori care recoltează fructe cu sâmburi, dar aș avea nevoie de cel puțin încă 30 pentru a garanta două operațiuni pe cultură”, explică Vincenzo Favale, antreprenor din Montalbano Jonico (Matera), cu 25 de hectare de fructe cu sâmburi (caise, piersici și nectarine).

„În ultimele săptămâni, am contactat zeci de persoane cărorea le-am oferit un contract imediat și un salariu net de 45 de euro/zi pentru 6 ore și 40 de minute de muncă. Mulți dintre ei mi-au spus că beneficiază de ajutoare de stat (așa-numitul Reddito di Cittadinanza) și că nu sunt interesați să lucreze, deoarece ar fi nerentabil. Am încercat să contactez și agențiile din Apulia, dar nici acestea nu m-au putut ajuta. Sunt în mare dificultate: din cauza căldurii, producțiile de caise s-au suprapus, ceea ce înseamnă că este nevoie urgentă de operatori. Recoltez în același timp Rubista, Flopria, Mediabel, Orange Rubis și în curând, peste câteva zile, voi începe cu Lady Cot”, spune fermierul

„Muncești un an întreg și, când vine momentul recoltării, nu ai suficienți oameni pentru a o face. Am reușit o singură operațiune de recoltare pentru unele soiuri, în timp ce altele au fost abandonate complet. Speram ca sutele de lucrători din culturile de căpșuni să se mute la fructele cu sâmburi, odată ce terminau, dar au preferat să primească indemnizații de șomaj și mulți dintre ei s-au întors efectiv în țările de origine așteptând să se întoarcă în Italia pentru a acumula numărul necesar de zile. Apoi, mai sunt și unii lucrători din Apuseni care au preferat millerandage-ul, deoarece sunt mai aproape de casă”, a mai spus el.

„Problema este că, încercând să economisești cât poți, nu faci economie și, bineînțeles, ajungi la surprize neplăcute când vine sfârșitul sezonului. Caisele mele continuă să cadă pe pământ. Dacă sunt persoane dispuse să muncească, nu ezitați să mă contactați”, a transmis el și și-a oferit numărul de telefon mobil pentru a fi contactat.

Reclama

International

Polonia avertizeaza: Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni!

Publicat cu

pe

Agentia de Securitate Nationala a Poloniei estimeaza ca Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni, a declarat seful Biroului pentru Securitate Nationala al tarii intr-un interviu acordat media polonez Nasz Dziennik pe 2 decembrie.

Predictia agentiei de securitate nationala vine ca raspuns la un raport publicat de think tank-ul german DGAP, care avertizeaza natiunile occidentale ca Rusia poate lansa un atac direct impotriva NATO in „in doar sase pana la 10 ani” – o evaluare cu care Securitatea Nationala a Poloniei nu este de acord. De la inceputul invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia, Rusia a amenintat in mod regulat Polonia si statele baltice cu forta militara, in timp ce zdrangani sabia folosind arme nucleare de mai multe ori.

„Daca dorim sa evitam razboiul, tarile NATO de pe flancul estic ar trebui sa adopte o perioada mai scurta, de trei ani, pentru a se pregati pentru confruntare”, a declarat Jacek Siewiera, seful Biroului de Securitate Nationala. Siewiera a sugerat ca Rusia ar putea viza un membru al aliantei NATO din Europa de Est, inclusiv tari precum Polonia, Estonia, Romania si Lituania. Pentru a consolida capacitatile de aparare ale regiunii, el si-a exprimat sprijinul pentru cresterea dimensiunii armatei poloneze.

La inceputul acestui an, alianta NATO a fost extinsa odata cu adaugarea Finlandei la alianta natiunilor. Suedia vecina este, de asemenea, pe punctul de a adera la NATO si este de asteptat sa faca acest lucru in lunile urmatoare.

Reclama
Continua sa citesti

Vremea

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Publicat cu

pe

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara iar valorile termice in urmatoarea perioada vor fi conforme cu media anilor precedenti explica reprezentantii ANM (Administratiei Nationale de Meteorologie).

”Chiar daca temperaturile vor mai creste usor la nivelul maximelor si vom vorbi de temperaturi cuprinse intre 1 si pana la 9 grade. Aceasta inseamna, insa, ca ne apropiem de normalul termic al datei din calendar. Insa, de joi, o noua racire va fi de interes pentru ca vom discuta de maxime intre 0 si cel mult 5 – 6 grade. Minime negative preponderent in toata tara, in zonele depresionare vom avea temperaturi spre -8 grade pana la cel mult 1-2 grade pe litoral. In acelasi timp, vorbim si de precipitatii, la munte vor predomina ninsorile, dar si in restul zonelor mai joase de relief, mai ales la inceput in partea de centru, sud-est al tarii, vom avea precipitatii mixte. Apoi, si in restul zonelor, inclusiv in Capitala este posibil ca la sfarsitul acestei saptamani sa consemnam precipitatii slabe sub forma de ninsoare. Daca temperaturile raman negative asa cum ne arata modelele, in acest moment, s-ar putea ca si in Capitala sa consemnam un strat de zapada”, a declarat Elena Mateescu , in exclusivitate, la Romania TV.

Continua sa citesti

International

Criza majora in finantarea Ucrainei: ”Am ramas fara bani – si aproape fara timp”

Publicat cu

pe

Ceea ce parea doar o atitudine de moment in urma cu peste 45 de zile cand membrii congresului SUA nu cadeau de comun acord asupra ajutorului militar acordat Ucrainei a devenit o certitudine. Ucraina poate ramane fara sprijinul financiar american in mijlocul iernii si cu o situatie precara pe front.

Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, si altor lideri ai Congresului, ca Statele Unite sunt in criza de timp si de bani pentru a ajuta Ucraina sa lupte in razboiul cu Rusia, relateaza Reuters, potrivit news.ro.

Shalanda Young a declarat intr-o scrisoare publicata de Casa Alba ca intreruperea finantarii si a fluxului de arme catre Ucraina ar creste probabilitatea unor victorii rusesti. „Vreau sa fiu clara: fara o actiune a Congresului, pana la sfarsitul anului vom ramane fara resurse pentru a achizitiona mai multe arme si echipamente pentru Ucraina si pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris ea.

„Nu exista o bagheta magica pentru fonduri disponibile, ca sa facem fata acestui moment. Am ramas fara bani – si aproape fara timp”, avertizeaza ea.

Reclama

Administratia presedintelui Joe Biden a cerut in octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanta planuri ambitioase pentru Ucraina, Israel si securitatea frontierelor americane.

Republicanii controleaza Camera Reprezentantilor cu o majoritate redusa, iar finantarea pentru Ucraina a devenit controversata din punct de vedere politic in cazul unor alesi de dreapta.

Continua sa citesti

hot news