Acasă ACTUALITATE Munca a devenit un lux: In Italia caisele coapte putrezesc pe sub...

Munca a devenit un lux: In Italia caisele coapte putrezesc pe sub copaci pentru ca nimeni nu mai vrea sa le culeaga!

Problema cauzată de lipsa forței de muncă este din ce în ce mai gravă în Italia, semnalează Freshplaza.com. În sectorul agricol din peninsulă lipsesc 100 de mii de muncitori sezonieri, însă nu se mai găsește forță de muncă nici în sectorul turistic, industrial, al construcțiilor și al serviciilor.

„Italia se prăbușește, la fel și întreprinderile sale. Aceasta este cruda realitate. În timp ce, pe de o parte, sunt cei care caută personal pentru a-și menține afacerile în funcțiune, pe de altă parte sunt cei care stau bucuroși acasă, deoarece primesc ajutoare sociale. În fiecare zi, sunt nevoit să decid la ce lot de caise să renunț, deoarece unitățile de muncă disponibile nu sunt suficiente pentru a acoperi toate hectarele. În prezent, sunt 45 de operatori care recoltează fructe cu sâmburi, dar aș avea nevoie de cel puțin încă 30 pentru a garanta două operațiuni pe cultură”, explică Vincenzo Favale, antreprenor din Montalbano Jonico (Matera), cu 25 de hectare de fructe cu sâmburi (caise, piersici și nectarine).

„În ultimele săptămâni, am contactat zeci de persoane cărorea le-am oferit un contract imediat și un salariu net de 45 de euro/zi pentru 6 ore și 40 de minute de muncă. Mulți dintre ei mi-au spus că beneficiază de ajutoare de stat (așa-numitul Reddito di Cittadinanza) și că nu sunt interesați să lucreze, deoarece ar fi nerentabil. Am încercat să contactez și agențiile din Apulia, dar nici acestea nu m-au putut ajuta. Sunt în mare dificultate: din cauza căldurii, producțiile de caise s-au suprapus, ceea ce înseamnă că este nevoie urgentă de operatori. Recoltez în același timp Rubista, Flopria, Mediabel, Orange Rubis și în curând, peste câteva zile, voi începe cu Lady Cot”, spune fermierul

„Muncești un an întreg și, când vine momentul recoltării, nu ai suficienți oameni pentru a o face. Am reușit o singură operațiune de recoltare pentru unele soiuri, în timp ce altele au fost abandonate complet. Speram ca sutele de lucrători din culturile de căpșuni să se mute la fructele cu sâmburi, odată ce terminau, dar au preferat să primească indemnizații de șomaj și mulți dintre ei s-au întors efectiv în țările de origine așteptând să se întoarcă în Italia pentru a acumula numărul necesar de zile. Apoi, mai sunt și unii lucrători din Apuseni care au preferat millerandage-ul, deoarece sunt mai aproape de casă”, a mai spus el.

„Problema este că, încercând să economisești cât poți, nu faci economie și, bineînțeles, ajungi la surprize neplăcute când vine sfârșitul sezonului. Caisele mele continuă să cadă pe pământ. Dacă sunt persoane dispuse să muncească, nu ezitați să mă contactați”, a transmis el și și-a oferit numărul de telefon mobil pentru a fi contactat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPlafonarea preturilor in benzinariile din Ungaria nu e asa o idee buna precum pare. Seful MOL anunta o criza grava in vecini!
Articolul următorVIDEO-Primul laborator de producere a cocainei descoperit in Romania!