Acasă Sanatate Namolul de la Techirghiol pleaca la export! Romanii care vor sa se...

Namolul de la Techirghiol pleaca la export! Romanii care vor sa se trateze raman cu ochii in soare!

25

Scandalul nămolului de la Techirghiol intră într-o nouă etapă, după ce mai multe ONG-uri şi autorităţi locale au atras atenţia că aurul negru exploatat ar putea fi exportat. Drept urmare, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a cerut efectuarea unui studiu asupra nămolului, anunta reporterntv.ro.

În urma disputelor pe tema explorării și exploatării nămolului din lacul Techirghiol, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și-a revizuit atitudinea și încearcă acum să coopteze institutele de cercetare pentru efectuarea unui studiu pe întregul lac.

Aurel Gheorghe, președinte ANRM Aceste date care vor fi rezultate din studiu vor fi introduse într-un act normativ cace va fi opozabil tutror operatorilor economici care efectuează operațiunie de exploatare sau explorare a nămolului din lacul Techirghiol

Specialiștii vor să afle care este cantitatea maximă de nămol ce poate fi extrasă din lac, dar și care sunt cele mai bune zone pentru realizarea acestui lucru.

Firma românească ce a câștigat licitația pentru a exploata nămolul va afla dacă va primi sau nu dreptul de a folosi zăcământul după ce vor fi anunțate concluziile studiului. Localnicii, dar și turiștii care vin de ani de zile la tratament în Techirghiol se tem că nămolul ar putea fi exportat dacă firma românească ar primi licența.

În luna mai, oamenii din Techirghiol s-au revoltat, deoarece firma românească ce a câștigat licitația pentru a exploata nămolul a anunțat că ar exista posibilitatea ca un investitor german să finanțeze un centru SPA și o bază de tratament cu 80 de milioane de euro. Primarul din Techirghiol spune că va face tot ce poate pentru ca nămolul să nu fie exploatat de germani și, mai ales, să nu fie vândut peste granițele țării.

În prezent, Sanatoriul Balnear Techirghiol deține singura licență de exploatare. El este obligat să extragă cel mult 2.000 de tone anual și să returneze în lac nămolul folosit.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos