Nemtii au reinfiintat patrulele cetatenesti de extrema dreapta. Cum a reactionat populatia?

O patrulă cetățenească în inima Berlinului: trei bărbați de la NPD, un partid de extremă dreapta. Conducătorul acestei patrule este Sebastian Schmidtke. Are cazier pentru incitare la ură. Când iese așa pe străzi se consideră apărătorul conaționalilor germani.

„În cazul în care cineva comite o infracțiune într-o zonă sigură, atunci fiecare german are dreptul…” – spune Sebastian Schmidtke, șeful patrulei „Creați Zone de Protecție”.

„Justițiarii” care se bazează pe… instinct

Dintr-odată, apare o oportunitate pentru Schmidtke și camarazii lui. Bărbații strigă la două tinere care strâng semnături. Cred că sunt niște impostoare, niște hoți de buzunare și le urmăresc câteva minute.

„Uite încă unele. Sunt din aceeași gașcă”, spune Oliver Niedrich, membru în patrula cetățenească.

Justițiarii nu au nicio dovadă. Se bazează pe instinct.

Vin din estul și sud-estul Europei. Au cel mult 17 ani și sunt ușor de recunoscut pentru că au mereu acele liste în mână”, explică Oliver Niedrich, membru în patrula cetățenească.

„Se întâmplă deseori ca românii să acționeze astfel în această zonă”, adaugă Sebastian Schmidtke.

„Se prescurtează SS? Și ce dacă?”

Apariția patrulelor cetățenești aduce aminte de imagini ale propagandei naziste. Denumirea „Schafft Schutzzonen”, în traducere „Creați zone de protecție”, are în germană acronimul SS – exact ca organizația paramilitară a lui Hitler. Dar Schmidtke nu vede lucrurile așa.

„Să subliniezi că ‘Schafft Schutzzonen’ are ca prescurtare SS e o exagerare”, afirmă tânărul.

„Dar e totuși foarte apropiat: Schafft Schutzzonen – SS”, insistă reporterul.

Sebastian Schmidtke: „Creați zone sigure e o solicitare. Se prescurtează SS? Și ce dacă?”

Pe internet, acești justițiari sunt orice, mai puțin inofensivi. Un videoclip agresiv promovează instituirea zonelor protejate: „Fie că vorbim de zone din marile orașe unde nu ai voie să mergi, de atacuri asupra femeilor, de străini care fac legea în țara noastră – suntem deseori la mila infractorilor de import”.

Cum reacționează oamenii din Berlin la apariția patrulelor cetățenești

Pietoni din centrul Berlinului au observat aceste patrule. Fără să fie filmați, unii recunosc că inițiativa cuiva de a supraveghea lucrurile e binevenită. Se plâng că prezența poliției este redusă. Dar mulți dintre cei pe care i-am întâlnit aici sunt critici la adresa patrulei NPD.

„Resping categoric NPD, nu avem nevoie de nicio zonă sigură pentru că avem poliție și pentru că polițiștii și fac treaba. Mi se pare complet inutil ca oamenii să acționeze pe cont propriu”, spune un bărbat.

„Nu mă simt în pericol nicăieri în Berlin și nici nu simt că aș avea nevoie de protecție. Nu am”, dă asigurări o femeie.

Statisticile oficiale nu susțin necesitatea unei patrule cetățenești: rata infracționalității în Germania e în scădere constantă de câțiva ani. Datele arată că locuitorii se simt din ce în ce mai în siguranță. Așa că guvernul e alarmat de apariția acestor patrule în ciuda statisticilor.

„Patrulele cetățenești sunt un fenomen îngrijorător. În Germania aplicarea legii este datoria unică a statului: statul are monopolul asupra utilizării forței. Ori de câte ori aceste așa-zise patrule cetățenești pretind că încearcă să instaureze legea și ordinea în locul statului, comit de fapt o ilegalitate și noi nu putem să tolerăm acest lucru” – arată Volker Ullrich, membru al partidului de dreapta CSU.

„Trebuie să creștem gradul de conștientizare în rândul polițiștilor despre astfel de grupuri și cum să acționeze împotriva lor”, este de părere și  Ulla Jelpke, membră a partidului de stânga „Die Linke”.

Citeste mai multe pe digi24.ro