Acasă ACTUALITATE Nepotisme la varful Petrom! Austriecilor de la OMV nu o sa le...

Nepotisme la varful Petrom! Austriecilor de la OMV nu o sa le placa asta!

OMV Petrom, firma care acum cativa ani anunta un profit de un miliard de euro in Romania, a ajuns sa fie condusa de o increngatura de rubedenii care urmaresc sa capuseze activitatea. Un imens scandal este gata sa izbuncneasca, totul urmand a se sparge in capul firmei mama din Austria, OMV AG Viena.

Potrivit documentelor prezentate pe blogul voxpublica.realitatea.net compania austriaca J. Christof, unul dintre cei mai importanti contractori ai OMV Petrom, cel mai mare jucator de pe piata autohtona a productiei si distributiei de carburanti, a decis sa-l puna administrator al afacerilor sale din România pe Alexandru Sergiu Gheorghe, nimeni altul decât sotul sefei OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Contractorul austriac a câstigat contracte in valoare de peste 1,6 miliarde lei (365 milioane euro) cu OMV Petrom.

Recent, intr-o liniste desavârsita si peste capul conducerii OMV Petrom, sefii din Viena ai OMV au decis sa o inlocuiasca de la sefia Achizitiilor OMV Petrom pe Irinel Tilea. Aceasta este verisoara Marianei Gheorghe. Motivul: suspiciuni legate de insistenta acesteia pentru incheierea unor contracte cu anumiti contractori ai OMV Petrom.

Este nepotismul corporatist mai nociv decât cel din companiile de stat românesti sau din institutiile publice autohtone si care sunt motivele pentru care DNA nu reuseste sa-l atace frontal?

Sot diplomat de cariera, specialist in afaceri

Gheorghe Alexandru Sergiu, sotul Marianei Gheorghe, CEO OMV Petrom, a fost un diplomat de cariera care a activat in structurile MAE din strainatate si din România. ”Referitor la solicitarea dumneavoastra va comunicam urmatoarele. Domnul Alexandru Sergiu Gheorghe a fost diplomat in MAE in perioada septembrie 1992-decembrie 1997 si mai 2013-septembrie 2014. In perioada decembrie 1993-noiembrie 1997 a coordonat sectia consular din cadrul Ambasadei României la Londra, iar in perioada mai 2013-septembrie 2014 a indeplinit functia de director general al Departamentului Resurse Umane din cadrul MAE”, precizeaza intr-un raspuns Directia Purtator de Cuvânt si Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe.

Cele doua declaratii de avere depuse de catre Gheorghe Alexandru Sergiu pentru perioada in care a fost directorul Departamentului de Resurse Umane din MAE arata o situatie materiala extrem de buna cu investitii predilecte in imobiliare – trei apartamente si o casa in Bucuresti si un apartament la Londra – dar si in actiuni, cea mai mare suma fiind investita chiar in actiuni ale OMV Petrom, firma condusa de catre sotia sa.

Venitul salarial anual raportat de sotul sefei Petrom este unul de doar 72.000 lei, mult inferior fata de speculatiile aparute pe piata legate de venitul salarial al Marianei Gheorghe pentru pozitia de CEO al OMV Petrom de ordinul a circa 1 milion de lei anual, de aproximativ 14 ori mai mare fata de sot.

Afaceri cu Petrom, de la sotie

Ce il califica totusi pe un diplomat de cariera si detinator al unui SRL marunt sa fie angajat ca administrator al unuia dintre cei mai mari contractori ai OMV Petrom, firma austriaca J. Chirstof România SRL? Si daca pozitia sotiei acestuia ca sefa a OMV Petrom a cântarit in vreun fel in numirea lui Gheorghe Alexandru ca administrator la unul dintre cei mai importanti contractori ai celui mai mare jucator de pe piata româneasca a productiei si distributiei de carburanti?

Conform datelor de pe propria pagina de internet, J. Christof Romania SRL a fost infiintata in 2005 fiind “partener contractual al OMV/Petrom in România”.

Conform datelor de la Registrul Comertului, J. Christof Romania SRL a fost infiintata pe 18.04.2008 având unic asociat firma austriaca J. Christof Gesellschaft M.B.H. iar administrator pe cetateanul austriac Bernhard Friedrich Renner. Pe 16.04.2009, Adunarea generala a firmei decide sa-l numeasca drept administrator pe Gheorghe Alexandru Sergiu alaturi de un alt cetatean austriac.

Conform actului constitutiv al J. Christof România “administratorii conduc si reprezinta Societatea (n.r. J. Christof România SRL) fiind “obligati sa respecte in exercitarea atributiilor lor de reprezentare si in conducerea afacerilor toate restrictiile ce le sunt impuse prin lege, contract, statut, hotarâri ale asociatiilor sau regulament de ordine interioara“.

Gheorghe Alexandru semneaza o declaratie ca poate fi administrator al societatii si primeste imediat si o procura speciala chiar din partea fondatorului grupului, Johann Christof. Desi avea un mandat de administrator pe o perioada de patru ani, austriecii decid sa-l inlocuiasca pe Gheorghe Alexandru dupa nici un an.

De-a lungul intregului parcurs profesional al sotului la unul dintre cei mai importanti contractori ai OMV Petrom, Mariana Gheorghe a detinut in permanenta functia de CEO al OMV Petrom.

Oficialii J. Christof au refuzat sa furnizeze raspunsuri la intrebarile legate de motivul pentru care au decis sa il numeasca drept administrator al filialei lor din România tocmai pe sotul sefei companiei unde ei erau cei mai mari contractori atât in România dar si in Austria si daca a existat sau nu vreo legatura intre pozitia Marianei Gheorghe si faptul ca au decis sa-l desemneze pe sotul acesteia sa se ocupe de afacerile lor din România. De asemenea, acestia au refuzat sa raspunda la intrebarea legata de motivele pentru care au decis sa-l inlocuiasca pe sotul sefei OMV Petrom.

O pozitie similara au avut atât Mariana Gheorghe dar si departamentul de comunicare al OMV Petrom SA care au refuzat, in final, sa ofere orice fel de raspuns. Singurele date oficiale si publice sunt cele furnizate de site-ul www.e-licitatie.ro, conform carora J. Christof România SRL a câstigat 4 contracte cu OMV Petrom a caror valoare cumulata a fost de 300 milioane de euro si 258 milioane de lei.

Circuitul achizitiilor Petrom prin marea „famiglie” a Marianei Gheorghe

Un alt personal cheie din cadrul OMV Petrom este Irinel Tilea, verisoara Marianei Gheorghe. Aceasta a fost inlocuita de curand din pozitia de Head of Category Management Procurement (Achizitii) subordonata sefei Departamentului de Achizitii Operationale condus de Ingrid Vasile.

Surse din cadrul OMV Petrom au declarat ca Irinel Tilea, fosta sefa a departamentului Category Management Procurement (Achizitii) din cadrul OMV Petrom a fost trecuta pe o pozitie inferioara de Head of Health, Safety, Security &Enviroment incepând cu data de 01.05.2016.

“Verisoara Marianei Gheorghe a fost trasa pe linie moarta dintr-un departament extrem de important si influent unde tragea toate sforile legate de achizitiile de sute de milioane de euro pe care OMV Petrom le facea in fiecare an intr-un departament unde nu mai are nici un fel de influenta. Desi departamentul de procurement/achizitii era condus teoretic de Ingrid Vasile, practic deciziile importante erau luate de verisoara Marianei Gheorghe. Decizia de inlocuire a acesteia de la frâiele achizitiilor a fost luata peste capul conducerii OMV Petrom, venind direct de la sefii din Viena din cauza unor suspiciuni legate de insistenta acesteia pentru o serie de contracte cu anumite companii. OMV Petrom nu a depus plângere la organele de ancheta deoarece daunele de imagine sunt extrem de mari si prefera sa ingroape un astfel de scandal chiar cu ajutorul unor prime acordate celor de care doreste sa scape si pe care fie ii banuieste, fie chiar i-a prins cu divers activitati care ridica semne de intrebare”, sustin sursele citate.

De altfel, Mariana Gheorghe apare alaturi de verisoara sa in nenumarate comisii de licitatie pentru atribuirea unor numeroase contracte de bunuri si servicii ale OMV Petrom. De exemplu, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro Mariana Gheorghe apare alaturi de Irinel Tilea drept “persoane cu functie de decizie”pe fisa de date a unuei negocieri de 8,4 milioane de euro prin care OMV Petrom a atribuit pe 16.01.2014 un contract de “servicii de scufundare, prospectiune si vehicul manevrat de la distanta in perimetrele de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagra”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentIoana Vasile, studenta romanca la Oxford: Dupa Brexit toti studentii de aici sunt DEVASTATI! Ma astept la MARI GREUTATI!
Articolul următorScrisoarea deschisa a unei profesoare de romana dupa Evaluarea Nationala: Generațiile actuale sunt mult mai inteligente decât noi și e vina noastră ca NU le oferim ce trebuie!