9.8 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăStirea zileiNimeni nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane!

Nimeni nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, pana marti, la expirarea termenului, a declarat directorul general al companiei, Ion Smeeianu.

„Pana in acest moment nu a fost niciun investitor”, a spus Smeeianu.

Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

„ANAF a identificat noi datorii fiscale, de 107 milioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Controlul a fost efectuat la cererea Ministerului pentru Societatea Informationala”, au declarat agentiei MEDIAFAX, saptamana trecuta, surse din companie.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.

Smeeianu a afirmat ca situatia financiara negativa a Postei si datoria calculata de ANAF, de 107 milioane de lei, au avut ca efect aparitia unei reticente din partea potentialilor investitori.

„Posta are datorii fiscale de 242 milioane de lei, suma care include si datoria calculata de ANAF, de 107 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriilor este efectul unui contract incheiat in mandatul directorului general Dan Mihai Toader, care prevedea acordarea de tichete de masa premium. Ne vom indrepta in instanta pentru a recupera prejudiciul, care se ridica la 42 milioane de lei”, a spus seful Postei.

In plus, investitorii au evitat sa cumpere caietul de sarcini din cauza pierderilor provocate Postei de respectarea prevederilor legate de serviciul universal in domeniul postal.

„Serviciul universal genereaza pierderi din partea Postei Romane. Evaluarea acestor pierderi se va face in septembrie 2014. Acest element i-a indepartat pe potentialii investitori. Un alt aspect negativ il reprezinta Contractul colectiv de munca incheiat pentru perioada 2008-2018, ale carui prevederi fac aproape imposibila aplicarea unor masuri de restructurare a activitatii operatorului postal”, a spus Smeeianu.

El a adaugat ca, dupa emiterea certificatului fiscal de catre ANAF, situatia privind datoriilor Postei este clara si potentialii investitori pot realiza o serie de calcule economico-financiare.

„Soarta Postei este acum in mainile Guvernului. Se ia in calcul cresterea atractivitatii Postei prin conversia acestor datorii in actiuni. Potentialii investitori au solicitat un ragaz pentru a vedea ce masuri va lua Executivul. De asemenea, se ia in calcul si reesalonarea acestor datorii, asa cum s-a procedat si cu amenda aplicata de Consiliul Concurentei, pentru care platim lunar 5,5 milioane de lei. Daca se reesaloneaza si amenda aplicata de ANAF, vom avea de platit 11 milioane de lei, suma aproape imposibil de achitat de Posta Romana. In prezent, Posta are datorii totale, inclusiv cele fisclae, de 650 milioane de lei”, a spus Smeeianu.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri