Acasă Imobiliare Noile trendinte pe piata inchirierilor de spatii de birouri. In ce orase...

Noile trendinte pe piata inchirierilor de spatii de birouri. In ce orase din Europa cresc preturile?

49

DTZ a dat publicitatii un raport in cadrul caruia sunt analizate principalele piete de birouri din Europa, in Semestrul I. Studiul include si un Trend al inchirierilor care permite ocupantilor de spatii de birouri sa urmareasca si compare miscarile chiriilor pentru locatii prime, pe diferite piete.

Pietele în care ocupantii ar trebui să ia în calcul renegocierea chiriilor pentru spatiile de birouri sunt Budapesta si Praga, unde chiriile au stagnat în ultimii doi ani. Pietele din orasele germane Hamburg si Munchen se pozitioneaza similar, desi Hamburg este o piata mult mai volatila si mai putin previzibilă în ceea ce priveste modificările nivelului chiriilor. Aceeasi situatie este valabilă în Barcelona si Dublin. La polul opus, pe unele piete europene, incluzând Londra si Moscova, cresterea nivelului chiriilor se manifestă deja sau este iminentă.

”În timp ce pietele europene traditionale se luptă pentru a atrage chiriasi, pe pietele emergente aflate în expansiune rapidă, precum Bucuresti, se înregistrează usoare cresteri ale nivelului chiriilor datorate cresterii economice si a unei cereri consistente de spatii de birouri. Pentru tările din Europa Centrală si de Est se preconizează o crestere relativ solidă a PIB în jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins între 2012 si 2016. Noul indicator DTZ – Curba Închirierilor identifică piete aflate în diferite stadii ale ciclului de închiriere, în functie de modificările chiriilor din ultimele sase luni. Analiza noastră indică faptul că e un moment în care ocupantii spatiilor de birouri ar trebui să ia în considerare o perioadă contractuală mai lungă pentru a-si conserva termenii actuali si pentru a evita renegocierea chiriilor într-o etapă ascendentă a acestui trend”, este de părere Karine Wookford, Global Head of Occupier Research.

Ca urmare a tensiunii din Zona Euro si cresterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a mentinut în general la un nivel scăzut în prima jumătate a anului. În Madrid, Milano si Kiev s-au înregistrat scăderi ale chiriilor. Cu toate acestea, cresterea economică solidă a determinat mărirea nivelului chiriilor în tările nordice.

”În CBD (Central Business District), rata de ocupare a clădirilor de birouri de Clasa A depăseste 90%, astfel înregistrându-se o usoară crestere a chiriei atât în această zonă cât si în zonele semi-centrale. Drept urmare, pentru firmele interesate să închirieze suprafete mari de birouri în aceste zone, este mai greu decât în urmă cu doi ani să găseasca spatii disponibile într-un termen scurt. Având în vedere că această zonă este foarte căutată, iar livrările de spatii noi sunt limitate pentru următoarele 18 luni, de obicei recomandăm clientiilor nostri să isi securizeze contractele de închirirere pe un termen mai lung decat cel considerat în mod normal”, declară Mădălina Cojocaru, Head of Office Department în cadrul DTZ Echinox.

În perspectivă, potrivit estimărilor DTZ, chiriile pentru spatiile prime din Europa vor creste în următorii cinci ani cu 1,6% pe an, urmând cresterea moderată a PIB-ului de 1,5%. Se preconizează că orasul Antwerp va deveni cea mai atractivă piata pentru ocupanti, fiind urmat de Budapesta, Riga si Tallin. În ciuda faptului că Londra – West End si Moscova sunt cele mai scumpe piete, acestea vor cunoaste si cea mai mare crestere în intervalul 2012 – 2016, cu majorari ale chiriilor în locatii prime de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Această majorare se va manifesta îndeosebi către sfârsitul perioadei estimate.

 

 

 

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos