Acasă Social NOUL COD PENAL: Pedeapsa cu INCHISOARE pentru „presiuni asupra justitiei” a fost...

NOUL COD PENAL: Pedeapsa cu INCHISOARE pentru „presiuni asupra justitiei” a fost abrogata!

NOUL COD PENAL. Pedeapsa cu inchisoare pentru „presiuni asupra justitiei” prin declaratii referitoare la judecatori sau organele de urmarire penala a fost abrogata de senatori.

Senatorii au adoptat, in acest sens, propunerea legislativa pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care are ca initiatori mai multi parlamentari, majoritatea liberali, printre care Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapa, Stefan Tomoioaga, Mihaita Calimente, Alina Gorghiu, George Scutaru, Petre Roman, Nini Sapunaru si Radu Stroe.

Initiatorii au precizat, in expunerea de motive la proiect, ca, avand in vedere formularea acestui articol, declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass-media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui organ de urmarire penala, fapt care nu face decat sa creeze posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare.

Acestia mai apreciaza ca aceasta dipozitie ingradeste libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale, in conditiile in care rolul mass-media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari in orice domeniu si a transmite ulterior aceste informatii publicului.

„Astfel, avand in vedere calitatea de principiu fundamental al oricarui stat democratic al libertatii de exprimare, nu se justifica aplicarea sanctiunii inchisorii pentru un delict de opinie”, mai sustin semnatarii proiectului.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat „Presiuni asupra justitiei”, precizeaza:

„Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentNicolae Sarcina este noul PATRON al giulestenilor!
Articolul următorCOLECTAREA SELECTIVA a deseurilor devine OBLIGATORIE!