21.5 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDivertismentVorba zileiNu ai adus nimic cu tine in lume, orice ai avea, ai...

Nu ai adus nimic cu tine in lume, orice ai avea, ai primit de aici. Orice ai luat, ai luat de la Dumnezeu. Orice ai dat, i-ai dat Lui. Ai venit cu mainile goale si vei pleca cu mainile goale – Bhagavad Gita

in:

Stiri pe acelasi subiect

Bhagavad Gita (in limba sanscrita: भगवद्गीता – Bhagavad Gītā, „Cantarea lui Dumnezeu” sau „Cantecul divin”) este un vechi text epic sanscrit cuprinzand 700 de versete (sau 701 dupa unele recenzii) din Mahabharata (Bhishma Parva capitolul 25 – 42).

Krishna, asa cum il numeste autorul Bhagavad Gita ca Bhagavan (cel divin) si chiar versurile insele folosesc stilul sanscrit (metrul sanscrit – chandas cu sinonime si metafore). Lucrarea este scrisa intr-o forma poetica, permitand cantatul ei traditional; de aici si titlul care se traduce „Cantecul celui divin”. Bhagavad Gita este venerata ca fiind sacra de catre marea majoritate a traditiilor hinduse si in special de asa-numitii adepti ai lui Krishna. In vorbirea curenta este citata ca „Gita”.

Textul reprezinta evocarea conversatiei dintre Domnul Krishna – marea intrupare divina, si printul Arjuna, ce are loc chiar in mijlocul campului de batalie inainte de inceperea Razboiului Kurukshetra, de o parte si de alta aflandu-se cele doua armate gata de lupta.

Raspunzand confuziei si dilemelor morale ale lui Arjuna in legatura cu o lupta in care se confruntau veri, rude si prieteni pentru a obtine conducerea Imperiului, Domnul Krishna ii explica lui Arjuna ce datorii are ca print si razboinic, explicatie ce face referire la marile doctrine spirituale hinduse: Yoga, Samkhya, Reincarnare, Eliberare (moksha), Karma yoga, JnanaYoga si altele.

Ultimele stiri