Acasă Social Nu ai fost la vot si vrei sa stii daca a votat...

Nu ai fost la vot si vrei sa stii daca a votat altcineva in locul tau la alegerile prezidentiale? Uite cum poti afla

41

Oricine verifica daca s-a votat sau nu in numele ei la alegerile prezidentiale, anunta Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Procedura este simpla si a fost descrisa de organizatie pe pagina sa de internet.

cabina de vot

„Tevatura cu declaratiile pe propria raspundere, de la primul tur al alegerilor prezidentiale, si faptul ca unii romani au fost pusi astfel in imposibilitatea de a vota, i-a facut pe multi sa ne ceara informatii despre cum pot verifica daca s-a votat sau nu in numele lor”, potrivit Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

CE TREBUIE FACUT?

1. Mai intai, trebuie trimisa o solicitare catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in care sa intrebi daca pe listele electorale exista vreo semnatura in dreptul CNP-ului tau. Potrivit prevederilor Legii nr. 544/2001, institutia este obligata sa dea un raspuns in zece sau cel mult 30 de zile.

2. Apoi, daca raspunsul la solicitare este pozitiv, desi stii ca n-ai votat, urmatorul pas este sa faci o a doua solicitare. De data asta, solicitarea va fi pentru obtinerea unei copii dupa fila pe care apare semnatura ta. Odata ce obtii aceasta copie se poate face o plangere penala pentru fals in inscrisuri oficiale si frauda electorala.

Solicitarile pot fi trimise prin e-mail la una dintre adresele de pe pagina de contact a AEP.

Iata cele doua modele de solicitari oferite de APADOR-CH.

cerere 2 cerere 1

 

Sursa: Avocatnet.ro

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos