Nu este nicio pacaleala, de la 1 aprilie buletinele se vor schimba, fiind eliberate pasapoarte si carti de identitate biometrice, care nu sunt privite cu ochi buni de romani.

CE SE PASTREAZA SI CE SE SCHIMBA

Datele cu caracter vizibil care exista si in prezent sunt: numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a a titularului, imaginea faciala, CNP si adresa de domiciliu.

In afara de aceste elemente, in plus, noile carti de identitate electronice vor mai contine: datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului, prenumele parintilor titularului, certificate si certificate calificate, date biometrice ale titularului constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Potrivit proiectului HG, memoria inclusa in cip va avea trei zone: zona de date cu caracter personal, zona de date biometrice (la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman) si zona de certificate si certificate calificate care reprezinta ‘o carte de identitate’ virtuala ce permite identificarea in mediul electronic.

„Datele biometrice se colecteaza exclusiv pentru a fi introduse in CEI/CER si nu se stocheaza in baze de date pentru interogari ulterioare. Dupa personalizarea CEI respectiv a CI i transmiterea acestora la autoritatea competenta sa le elibereze, toate datele stocate in bazele de date de productie se sterg imediat prin procedura automata si ireversibila”, se subliniaza in nota de fundamentare.

TOTUL DESPRE CIP-ul DE PE BULETIN

Cartea electronica de identitate (CEI) si cartea electronica de rezidenta (CER) nu utilizeaza tehnologia RFID (Identificarea prin Radio Frecventa). Mai pe inteles, RFID reprezinta o metoda de identificare automata care se bazeaza pe stocarea si regasirea datelor fara atingere, la distanta, prin unde radio. Tehnologia RFID a trecut de-a lungul timpului prin numeroase controverse.

Noile acte de identitate, CEI si CER, vor avea incorporat un cip dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-ul va include un microcontroler integrat, cu capabilitati de procesare criptografica, o memorie interna si o antena pasiva. Comunicatia cu un cititor se face conform standardului de comunicatii si protocoale ISO 14443, iar pe interfata contact se face conform standardului de comunicatii si protocoale ISO 7816.

Tehnologia smart card contactless utilizata permite accesul la datele electronice doar in conditiile in care se autorizeaza citirea acestora. Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/ primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice.

Accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentara de catre titularul CEI, cum ar fi un numar personal de identificare (PIN). Tot ca masuri de securitate, trebuie mentionat ca tehnologia contactless cip inteligent are implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si duplicarii informatiilor.

Interfata cu contact asigura titularului CEI/CER conexiunile la sisteme informatice pentru autentificare si autorizare.

Memoria inclusa in cip va avea urmatoarele zone:

zona de date cu caracter personal (cele prevazute in forma si continutul CEI/CER), protejata la scriere/ modificare, astfel incat sa nu fie posibila inscrierea altor date decat cele permise de lege;

zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman;

zona de certificate digitale.

Sursa: antena3.ro