13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSanatateRomania s-a aflat aproape o luna sub un nor radioactiv. Multi romani...

Romania s-a aflat aproape o luna sub un nor radioactiv. Multi romani vor suferi depigmentari ale pielii

in:

Stiri pe acelasi subiect

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti...

Cand incepe toamna adevarata: Cum va fi vremea în septembrie și octombrie?

Vremea în această toamnă este una plăcută, cu temperaturi...

Au trecut ploile, vine canicula: Meteorologii anunță temperaturi de foc în toată România

Meteorologii anunță că temperaturile sunt în creștere și după...

Timp de o lună de zile, un nor radioactiv a stat deasupra României, cele mai mari concentrații fiind înregistrate în sudul țării. Experții susțin că nu există, însă, motive de îngrijorare.

Serviciul de Meteorologie din Rusia a confirmat la rândul său, cu mare întârziere, că a observat ”o contaminare extrem de mare” cu izotopul radioactiv Ruteniu 106 în regiunea sudică a Munților Urali în ultima parte a lunii septembrie.

Anunțul rușilor a venit după ce numeroase stații de monitorizare a radiațiilor din Europa, din țări ca Germania și Franța, au detectat niveluri crescute ale acestui izotop în aer.

Norul radioactiv a stat deasupra României din 15 septembrie până în 10 octombrie, cele mai mari concentrații de Ruteniu 106, substanță folosită în industria farmaceutică și radioterapie, fiind înregistrate în sudul României, la Alexandria, Giurgiu, București și Constanța, anunță Știrile TVR.

Specialiștii susțin că românii nu au fost expuși niciunui pericol, chiar dacă a fost activată o celulă de criză.

”O concentrație foarte mare, de o mie de ori mai mare decât cea care a fost depistată pe medie în Europa, nu face decât să lase depigmentări pe piele, nu este o substanță cu potențial cancerigen”, a spus Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din România, pentru sursa citată.

„Radioactivitatea unui asemenea nor nu este excesivă și când spun asta ma bazez pe catastrofa de la Cernobîl din 1986. Riscurile și efectele biologice care se produc sunt mai degrabă pe termen mediu și lung”, a explicat și Miron Alexandru Bogdan, profesor de pneumologie la UMF Carol Davila.

Ce este Ruteniu 106?

Este forma radioactivă a metalului greu rar Ruteniu, care este foarte asemănător platinei. Izotopii radioactivi ai acestui element se descompun în alte elemente, emițând radiații în acest proces.

Ruteniu 106 este produs din fisiunea atomilor de Uraniu 235, care este folosit în numeroase reactoare nucleare. Este folosit în tratarea cancerului, în special pentru tumorile la ochi sau la piele, dar și în industria spațială, fiind utilizat la generarea electricității pentru sateliți.

Rușii au anunțat că la stația meteorologică Agrayaș, din sudul Munților Urali, concentrația de Ruteniu 106 a fost de 986 de ori mai mare decât în mod normal.

În Uniunea Europeană, nivelul a fost mult mai mic. Nu a fost comunicată încă sursa radiațiilor, însă mulți spun că ar putea avea legătură cu vitrificarea deșeurilor nucleare, un proces în care resturile de combustibili nucleari sunt amestecate cu sticlă topită și apoi turnate într-un container de oțel, unde se întărește. Canistrele sunt apoi sigilate și depozitate.

Ultimele stiri