Acasă Sanatate Alergiile bebelusilor ar putea fi influentate de alimentatia mamelor!

Alergiile bebelusilor ar putea fi influentate de alimentatia mamelor!

14

Mamele care consuma alimente cu potential alergen in perioada in care alapteaza isi pot proteja astfel copiii de aparitia si efectele negative ale alergiilor alimentare, sugereaza un studiu realizat in Statele Unite, publicat luni si citat de Xinhua.

Realizat de o echipa de oameni de stiinta din cadrul Spitalului de Pediatrie din Boston si de la Facultatea de Medicina Harvard, studiul a demonstrat ca femelele gestante de soareci care au consumat alimente cu potential alergen, precum oua si alune, au transferat descendentilor lor anticorpi cu rol protector prin intermediul laptelui.

Anticorpii au determinat organismul puilor sa produca celule imunitare T cu rol de reglare a specificului alergen, ceea ce le-a oferit capacitatea de a tolera alimentele alergene, se arata in studiul publicat in Journal of Experimental Medicine.

Descoperirea vine in sprijinul noilor linii directoare pentru prevenirea alergiilor care au respins recomandarile anterioare potrivit carora mamele ar trebui sa evite alimentele cu potential alergen in timpul sarcinii si in perioada alaptarii.

”Daca mamele ar trebui sau nu ar trebui sa consume alimente alergene in timpul sarcinii a fost un lucru controversat”, a declarat Michiko Oyoshi de la Departamentul Pediatric de Alergologie si Imunologie din Boston, care a realizat cercetarea in colaborare cu Richard Blumberg de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

”Mai multe studii au venit cu rezultate diverse, partial pentru ca este dificil de estimat momentul in care mamele si copiii intra in contact pentru prima oara cu un anumit aliment. Insa, pe un model de soarece, putem controla expunerea la hrana”, a explicat ea.

Studiul a demonstrat ca laptele matern provenind de la femelele care au consumat alimente alergene a prevenit anafilaxia, dar si productia de imunoglobulina E si expansiunea celulelor mast, ambele fiind caracteristici ale unui raspuns alergic.

Rolul protector al laptelui matern a fost demonstrat chiar si atunci cand a fost introdus in alimentatia altor pui care nu fusesera expusi in perioada uterina la alimente alergene.

In cadrul altor experimente, femelele care alaptau si care nu au consumat niciodata alimente alergene au primit anticorpi specifici de la alte femele; si aceasta metoda s-a dovedit a avea un rol protector pentru puii alaptati.

Laptele matern uman oferit soarecilor cu sisteme imunitare „umanizate” a avut de asemenea rol protector, ceea ce sugereaza ca descoperirile studiului efectuat pe aceste rozatoare ar putea fi valabile si in cazul copiilor.

Echipa condusa de Michiko Oyoshi urmeaza sa efectueze acest studiu si pe subiecti umani, precizeaza sursa citata.

sursa: AGERPRES

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos