Nu iubiti lumea, nici pe cele ce sunt in lume. Daca cineva iubeste lumea, iubirea Tatalui nu este’n el; pentru ca tot ceea ce este in lume – pofta trupului si pofta ochilor si trufia vietii – nu sunt de la Tatal, ci din lume sunt. Si lumea trece, si pofta ei; dar cel ce face voia lui Dumnezeu ramane in veac – Sfantul Ioan Evanghelistul

29

Ioan Evanghelistul (in ebraica יוחנן, Yoḥanan) este numele conventional pentru autorul Evangheliei dupa Ioan. In mod traditional a fost considerat una si aceeasi persoana cu apostolul Ioan. Simbolul sau este vulturul.

Datarea evangheliei dupa Ioan intre 90-120 e.n., precum si faptul ca autorul textului nu cunoaste exact geografia Palestinei, a exclus posibilitatea ca autorul acestei evanghelii sa fie o persoana din cercul ucenicilor lui Isus din Nazaret. In timp ce dovezile asupra identitatii reale a autorului Evangheliei dupa Ioan lipsesc, unii cercetatori cred ca evanghelia a fost dezvoltata de un cerc sau scoala intemeiata de Ioan, spre sfarsitul secolului intai, scoala fiind posibil situata in Efes.

Cele trei epistole ioaneice seamana intre ele ca terminologie, stil si situare generala. Ele sunt in mod aproximativ legate de Evanghelia dupa Ioan si ar fi putut rezulta din teologia acestei evanghelii. Aceste epistole sunt considerate in mod consensual ca fiind produse de comunitatea ioaneica din Anatolia. Referiri timpurii la epistole, organizarea bisericii care reiese din textul lor si lipsa unei referiri la persecutie sugereaza ca ele au fost scrise la inceputul celui de-al doilea secol.