Acasă Vorba zilei Nu traim indeajuns ca sa tragem vreun folos de pe urma greselilor...

Nu traim indeajuns ca sa tragem vreun folos de pe urma greselilor noastre; le savarsim in tot cursul vietii si tot ce putem face, tot gresind astfel, este sa murim indreptati – Jean De La Bruyere

33

Jean de La Bruyère (n. 16 august 1645, Paris; d. 10 mai 1696, Versailles) a fost un moralist francez, unul dintre cei mai valorosi moralisti ai literaturii universale.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

La Bruyère a ramas cunoscut pentru unica sa scriere „Caracterele” sau „Moravurile veacului” (Les Caractères ou Les mœurs de ce siècle), aparuta in anul 1688. Aceasta lucrare este o culegere de scurte piese literare, ce ilustreaza spiritul secolului al XVII-lea.

In unele caractere ii denunta pe impertinenti, grosolani, palavragii, orgoliosi, lingusitori. El nu inventeaza personaje sau tipuri, ci le creeaza din ceea ce observa in jurul sau: „Ii dau indarat publicului ceea ce mi-a dat cu imprumut…”

Opera Caracterele se impune prin viziunea filozofica asupra moravurilor timpului, surprinderea nuantata a psihologiilor, deosebita concizie stilistica. La Bruyère se dovedeste un adevarat maestru al portretului si creator de tipologii, dotat cu un excpetional talent al observatiei concrete.

Articolul precedentFosilele unei noi specii de DINOZAURI CARNIVORI au fost descoperite in America de Nord! VIDEO
Articolul următorCercetatorii au descoperit o noua forma de PLICTISEALA!