16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiO cunoscuta scriitoare britanica s-a mutat DEFINITIV in inima Muntilor Carpati: Ani...

O cunoscuta scriitoare britanica s-a mutat DEFINITIV in inima Muntilor Carpati: Ani de zile romanilor li s-a spus ca tara lor e urata, ca sunt lenesi si hoti… O prostie COLOSALA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Lumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi...

Scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown locuiește de șase ani într-un sat din vârful munților Carpați, în Transilvania, și este hotărâtă să nu mai plece niciodată din România. Și-a cumpărat o casă în satul Măgura și s-a mutat definitiv acolo în 2010.

Luna aceasta a lansat o carte despre viața ei din Măgura, prima pe care a scris-o în mai mulți ani.

„A trecut ceva vreme de când am publicat o carte, cred că opt ani. E minunat să mă întorc în lumea cărților. Cum mi-am dat seama că pot scrie o carte despre viața mea de aici? E simplu, e vorba de Trasilvania, iar lumea din afara țării este foarte curioasă despre acest loc, unora nici nu le vine să creadă că este un loc adevărat, cred că este un tărâm mistic din cărți. Transilvania este unul dintre cele mai romantice nume din lume. Vreme de ani de zile am tot scris un fel de jurnal despre viața mea de aici, nu am scris în mod regulat, dar din când în când îmi puneam gândurile pe hârtie. Țin minte prima dată când am auzit sunetul coasei care taie iarba și am văzut oamenii în câmp cosind, era ca un balet. În carte am scris despre viața mea din Anglia, pentru ca cititorii să înțeleagă de unde vin și de ce fac această paralelă între România și Liverpool, și am scris despre viața mea din sat, despre animalele din jurul casei, despre pisicile mele, despre ritmul vieții de acolo, din inima munților”, a povestit Arabella într-un interviu pentru Vocea.biz.

Ea spune că mulți străini nici nu cred că Transilvania este un loc real.

„Trăiesc cu impresia că este vreun tărâm mistic, cum e insula Avalon din legenda Regelui Arthur, fiindcă au citit despre Transilvania într-o carte. Când aud că eu chiar locuiesc acolo mă întreabă uimiți cum este posibil? Cum e viața aici? Există vampiri?”, povestește Arabella râzând.

Ea spune că brandul de „Transilvania” este foarte puternic, poate cel mai puternic brand turistic pe care îl are România, toată lumea a auzit de Transilvania și nu printr-o publicitate negativă, așa cum se întâmplă deseori cu percepția străinilor față de România. Românii sunt conștienți că lumea din afară nu are o părere bună

img_0323-13

„Oamenii sunt fascinați și nu prea știu nimic despre România. Poveștile pe care le auzim în Marea Britanie sunt destul de negative. Spre exemplu, când m-am mutat din Londra în Liverpool, lumea spunea că sunt nebună, fiindcă țara avea o percepție negativă despre orașul Liverpool. La fel și în cazul României, lumea nu știe ce este de fapt aici și fac presupuneri fără să aibă informația corectă. Sunt ignoranți și primesc informații din partea presei de dreapta, naționaliste, care la rândul ei este ignorantă față de ceea ce este în afara granițelor Marii Britanii. E o asemănare destul de mare între Liverpool și România. Și încă ceva, am observat că atât acolo cât și aici, oamenii își cereau scuze pentru oraș, pentru țara lor. Și românii și locuitorii din Liverpool sunt mândri de țara/orașul lor, dar în același timp sunt conștienți că lumea din afară nu are o părere bună despre ei și întreabă insistent „și chiar îți place aici?”. Evident că îmi place foarte mult, doar mi-am cumpărat o casă aici”, a explicat scriitoarea britanică.

Odată ce oamenii află despre povestea ei, prima întrebare pe care o pun este „de ce te-ai mutat aici?”. După ce află că e deja stabilită aici de șase ani, întreabă „cum de nu ai plecat?”. „De ce mă întreabă asta? Fiindcă ani de zile li s-a spus de către presa străină și chiar de presa din România, că țara aceasta este urâtă, că oamenii sunt leneși și hoți, ceea ce este o prostie colosală. Acesta este nivelul de inteligență al presei tabloide britanice și, din păcate, imaginea României este foarte distorsionată, iar lucrul acesta se transferă și aici și încrederea oamenilor este distrusă de-a lungul anilor”, a explicat Arabella.

dsc_0049_2-abbs-hat

„În cazul dvs, care au fost primele lucruri pe care le-ați auzit despre țara noastră?”.

„Imediat după Revoluție, am auzit despre execuția soților Ceaușescu, chiar am păstrat ziarele din ziua aceea fiindcă era ceva șocant. Nu prea știam nimic despre România fiindcă nimeni nu vorbea sau scria despre țara aceasta. Am cunoscut primii români în Liverpool, un tânăr care mă ajuta cu ilustrarea cărților și părinții lui, medici, niște oameni minunați. Am venit prima dată într-o vacață în Brașov în 2003. S-a schimbat mult față de atunci. Ce îmi aduc aminte este că oamenii erau foarte dornici să știe că ne simțim bine și că ne place aici, foarte ospitalieri. A fost superb. Am fost într-o excursie cu căruța până la Măgura și m-am simțit extraordinar, parcă mă întorceam în timp în anii 1960, în Sussex, unde am copilărit, iar oamenii erau minunați. Am plecat acasă și anul următor am cumpărat o casă aici”, a povestit Arabella.

Citeste continuarea pe vocea.biz

Ultimele stiri