Acasă Dosar O descoperire arheologica facuta in Romania REVOLUTIONEAZA ISTORIA OMENIRII!

O descoperire arheologica facuta in Romania REVOLUTIONEAZA ISTORIA OMENIRII!

64

Concluziile la care oamenii de stiinta au ajuns, in urma unei descoperiri făcute acum câțiva ani în Peștera oaselor din România, au implicatii la nivel mondial, schimband istoria omenirii. Genomul unui maxilar vechi de 40.000 de ani găsit de arheologi în România sugerează că oamenii s-au încrucișat cu neanderthalienii, scrie revista Nature.

Mandibula descoperită în Peștera cu Oase în 2002, a aparținut unui bărbat din specia Homo sapiens, care avea însă printre strămoși Homo neanderthalensis. Pe baza modificărilor ADN-ului de la o generație la alta, se estimează că Oase 1 a avut un strămoș neanderthalian în urmă cu 4 – 6 generații. Altfel spus, stră-stră-bunicul lui Oase 1 ar fi putut să fie un om de Neanderthal, notează Scinews.ro.

Datele de până acum sugerau că Homo neanderthalensis domina Europa în urmă cu 50000 ani, a început să conviețuiască cu Homo sapiens acum cca. 45000 ani și a dispărut complet în urmă cu aproximativ 41030 – 39260 ani. Cel mai vechi genom Homo Sapiens reconstituit până acum aparține „Omului din Ust-Ishim” și arată că împerecherea cu Omul de Neanderthal s-a produs în urmă cu aproximativ 50000 – 60000 ani, o concluzie susținută și de Manot 1 – omul care a trăit alături de neanderthalieni.

Dacă interpretarea rezultatelor analizei genomului Oase 1 este corectă, cele două specii s-au împerecheat mai mult timp decât se credea până acum, până aproape de dispariția definitivă a Omului de Neanderthal. Pentru craniul Oase 2 nu s-a realizat analiza ADN, dar trăsăturile anatomice indică tot o încrucișare între neanderthalieni și oamenii moderni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos