10.2 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăDosarRomanul ale carui inventii au revolutionat TRANSPORTUL MONDIAL!

Romanul ale carui inventii au revolutionat TRANSPORTUL MONDIAL!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Putina lume stie in ziua de astazi ca multe dintre marile inventii care faciliteaza astazi transportul in intreaga lume apartin unui roman despre care invatam tot mai putin la scoala.

Născut la București în 1886, Henri Coandă a fost fiul lui Constantin Coandă, un fost prim-ministru al României, și al Aidei Danet, fiica unui reputat doctor francez. Geniul tânărului Coandă nu a fost observat la început, acesta fiind foarte aproape de a rămâne repetent la matematică, o materie pe care ulterior avea să o stăpânească.

Cei care i-au cultivat lui Henri Coandă pasiunea pentru științele exacte au fost chiar profesorii, aceștia, la rândul lor, fiind personalități marcante în istoria noastră. A. D. Xenopol și Garabat Ibrăileanu au fost printre cei care i-au asigurat o educație corespunzătoare viitorului inventator, informeaza playtech.ro

În 1910, inventatorul român a construit modelul Coandă 1910, primul avion cu reacție construi vreodată. Sistemul de propulsie era diferit de oricare altul întâlnit pe un avion la acea vreme. În timpul unor teste în Franța, Coandă, aflat la bordul avionului, a pierdut, însă, controlul acestuia și a fost foarte aproape de a se răni grav când avionul a intrat într-un zid și a luat foc. Avionul cu reacție i-a permis lui Coandă să descopere efectul care permitea fluidelor să ia direcția unui perete în jurul căruia s-a construit o zonă de de depresiuni în plin aer.

Denumit ulterior ”Efectul Coandă”, acesta a stat la baza unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale românului. Cunoscută mai bine drept ”farfuria zburătoare”, aerodina lenticulară a lui Henri Coandă a fost un proiect ambițios care la un moment dat a atras atenția autorităților din Statele Unite. Acestea au înființat două proiecte bazate pe ideile lui Coandă, însă niciunul nu a înregistrat un succes aparte.

Henri Coandă

Henri Coandă a testat și un sistem similar Hyperloop, varianta gândită de Elon Musk, încă din secolul trecut. El a spus că folosind invenția sa, oamenii ar fi putut călători între București și Ploiești în maximum 8 minute cu o viteză de circa 500 de kilometri pe oră. O calitate a Hyperloop care a cucerit oamenii a fost că poate ajunge de la Los Angeles la San Francisco în jumătate de oră ceea ce ar însemna că viteza de deplasare ar fi de maximum 1.200 de kilometri pe oră.

Sursa: playtech.ro

 

Ultimele stiri