16.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăDosarO noua fiara si-a facut aparitia in Romania! ”La 12 noaptea nu...

O noua fiara si-a facut aparitia in Romania! ”La 12 noaptea nu poti sa te culci ca ataca!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Sacalul, un pradator despre care multi dintre noi am citit doar in cartile cu povesti orientale, a ajuns sa fie prezent in multe zone din Romania. In aproape 15 ani, numarul lor a crescut de 7 ori la noi, spun specialistii. Pericolul este mai mare pentru cei care traiesc in locuri izolate, unde pot ataca oameni si animalele domestice.

O organizatie neguvernamentala face acum un studiu despre expansiunea exploziva a acestei specii, pentru a vedea daca ea constituie sau nu o amenintare, anunta stirileprotv.ro.

Sacalul auriu traia, pana nu demult, doar in sudul tarii, in Dobrogea si in Delta Dunarii, unde ajunsese din stepele Rusiei, dar a avansat pe cursul raurilor in zone mai inalte si mai reci. Apoi, exemplarele mai puternice s-au raspandit in Campia de Vest si au inceput sa exploreze teritorii din Suceava, Maramures si chiar Brasov.

Sacal

Specialistii estimeaza ca avem in jur de 7000 de sacali, dar numarul lor a fost pana acum doar aproximat. Vanatorii si voluntarii ecologisti vor sa ii observe mai atent pentru a vedea daca specia prezinta sau nu un pericol.

Sacalul este un animal extrem de oportunist. Isi gaseste hrana in rampele de gunoi, mananca din hoiturile si resturile de vanat abandonate de oameni pe campuri sau prin paduri. Nu acelasi lucru se intampla in Germania, de pilda.

Ovidiu Banea, biolog: „Acei oameni nu arunca hoiturile si carcasele de bovine la marginea satelor. Si in Austria la fel, aparitii spordice fara sa se stabileasca populatii acolo. Avem o linie rosie inte Vest si Est ca intodeauna.

Specialistii spun insa ca, studiind comportamentul acestor animale, era de asteptat ca numarul lor sa creasca.

Ovidiu Banea, biolog: „Orice specie care colonizaeza un nou teritioriu creste exponential. Nu putem sa spunem ca e periculos. Poate avem un efectiv in Romania la ora actuala de 6000-7000 de sacali. Bulgarii au 43.000.

Parteneri in acest proiect, vanatorii au insa o pozitie usor diferita: sacalii s-au apropiat cam prea mult de asezarile omenesti.

Paul Tunschi, presedinte AJVPS Constanta: „Sacalul ataca in general animalele si animale domestice in special iarna, la margini de localitati.

La fel cred si ciobanii din Dobrogea, care au avut de-a face cu sacali.

Cioban: „Nici la 12 noaptea nu poti sa te culci ca ataca. Ultimul atac a fost acum 2 zile.

Cioban: „Iesim seara cu lanternele ii speriem, probleme mari cu ei. Cu zgomote, batem in table sa se sperie, ca sa plece din zona.

In 2008, ramasitele unui copil de trei ani, disparut pe un camp de langa parintii sai, in apropiere de Constanta au fost descoperite langa vizuina unor sacali.  Anchetatorii cred ca baietelul ar fi fost atacat de animalele salbatice.

Ultimele stiri