11.8 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăSocialSanatate”O stare emoțională în care pur și simplu îți vezi propria viață...

”O stare emoțională în care pur și simplu îți vezi propria viață „prin ceață”” – Medicul Vlad Ciurea anunță un nou sindrom mondial al coronavirusului

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Medicul Vlad Ciurea spune că efectele coronavirusului nu se rezumă numai la stările specifice de rău date de boală, ci se extind și la nivel psihic. Neurochirurgul spune că la nivel mondial există un nou sindrom generat de pandemie și de restricțiile impuse în ea.

„Am scris în „Viața Medicală” despre un nou sindrom care afectează tot mai mulți oameni la nivel mondial: „languishing”. Tradus, ar însemna „lâncezire” și descrie o stare emoțională în care pur și simplu îți vezi propria viață „prin ceață” și nu mai întrezărești rostul lucrurilor. Este un efect al pandemiei: al izolării, al restricțiilor, al veștilor rele pe care le-am primit zi de zi, mai bine de doi ani. E greu să faci față la așa ceva! Mai mult sau mai puțin, suntem cu toții afectați.

Cercetători din toată lumea au studiat acest fenomen și au ajuns la aceleași concluzii: languishing este efectiv o deteriorare a stării de bine, un stres cronic, o stare psihologică negativă. Ce e de făcut? Să discutăm despre asta – este important să conștientizăm. Apoi, să ne fixăm zilnic mici obiective. Cu fiecare mic obiectiv îndeplinit, ne vom simți mult mai bine.

Câteva exemple: să facem un drum, (o scurtă excursie, vizită, plimbare până într-un anumit punct), să rearanjăm cărțile, hainele sau vasele, să citim un anumit număr de pagini dintr-o carte pe care o lăsasem deoparte, să ajutăm o persoană aflată în nevoie, să facem zi de zi o faptă bună față de un coleg, vecin, animal, plantă… Lista poate fi foarte lungă. Mici obiective. Acesta este secretul. Și nu ne oprim! Fiecare zi cu obiectivul ei. Sănătate!”, scrie Vlad Ciurea pe Facebook.

Ultimele stiri